Amsterdam

Eerste hinder bij bouw Zuidasdok: vijf weekenden geen treinen en A10 deels afgesloten

26 maart 2019, 22.39 uur · Foto: Zuidas

Whatsapp

Na jaren van afstemmen, voorbereiden en werken achter de schermen krijgen reizigers en omwonenden de komende maanden voor het eerst te maken met hinder van het megaproject Zuidasdok in Amsterdam. Vanwege de werkzaamheden moet de A10 een aantal weekenden dicht en rijden er bij station Amsterdam Zuid in de weekenden geen treinen. Omwonenden maken zich zorgen over de bereikbaarheid.

Nu is het nog een bouwplaats, maar over een kleine tien jaar stopt hier de tram, heeft het station een tweede ingang en gaat de A10 helemaal onder de Zuidas door. Sinds eind vorig jaar wordt er naast het station al druk gewerkt.

"Op dit moment zijn we volop bezig met de voorbereiding van de nieuwe stationspassage. De komende jaren gaat er hier nog heel wat gebeuren. Dat wordt echt een metamorfose', vertelt Niels van den Brink, verkeersdeskundige Zuidasdok.

Hinder
Maar die metamorfose gaat ook gepaard met overlast. De komende maanden rijden er vijf weekenden, in de periode van 10 mei tot en met 11 juni, geen treinen en is de A10 richting Utrecht afgesloten. Ook rijden er in een aantal andere weekenden minder metro's. In die weekenden wordt het dak van de nieuwe passage van station Zuid op zijn plek geschoven.

Lees ook: PvdA Amstelveen bezorgd over verkeershinder A9 en Zuidasdok

"In die weekenden en periodes dat het kan gaan we zoveel mogelijk intensieve werkzaamheden doen, zoals de sloop van de tunnel van lijn 51", aldus Van den Brink. "De afsluiting van de A10 doen we bewust in de weekenden, omdat het tijdens werkdagen te druk is om dit soort werkzaamheden te doen. Dus ja, de mensen die in het weekend reizen ondervinden hinder, maar het voorkomt ook veel hinder."

In de praktijk
Desondanks maken omwonenden zich zorgen. Vanavond werden ze over de overlast bijgepraat. "Zowel qua verkeersdrukte, maar vooral ook de nachtelijke werkzaamheden qua geluid", vertelt een bewoner van de Prinses Irenebuurt. "Wat dat gaat betekenen. Dat rekent men dan modelmatig uit, maar hoe het dan in de praktijk uitpakt?"

Ook zijn er tijdens die weekenden grote evenementen. Zo speelt Ajax tegen Utrecht in de Arena, treden de Toppers op en zijn er concerten in het Olympisch Stadion, vertelt een van de organisatoren. "Vooral het pinksterweekend is een kritisch weekend. Dan hebben wij het concert van de Jeugd van Tegenwoordig en Tino Martin met elk zo'n twintigduizend bezoekers. Dat is wel een aandachtspuntje."

Lees ook: Bouw Zuidasdok loopt al in voorbereiding vertraging op

Hoewel er vorige maand al vertraging was bij het voorontwerp, is nog niet duidelijk of dat ook gevolgen heeft voor de oplevering van het project. Vooralsnog wordt er van uitgegaan dat Zuidasdok in 2028 wordt opgeleverd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp