Ga naar Content
Amsterdam

Bouw Zuidasdok loopt al in voorbereiding vertraging op

7 februari 2019, 10.14 uur
Door: · Foto: Projectburo Zuidasdok

De bouw van het Zuidasdok blijkt complexer dan vooraf gedacht en loopt daardoor nu al enkele maanden vertraging op. "Het is een heel gepuzzel om alle problemen op te lossen", zo zegt woordvoerder Miranda Post van het projectbureau.

Nog voordat de eerste schop in de grond is gegaan loopt het project op de Amsterdamse Zuidas al vertraging op. De aanleg van tunnels om een deel van de ringweg A10 Zuid ondergronds te brengen blijkt lastiger uit te voeren dan vooraf werd gedacht. 

Complex
"We werken hier op een vierkante postzegel", aldus de woordvoerder van het projectbureau. Daardoor is het lastig om het verkeer tijdens de bouw gewoon door te laten gaan. Ook de aan- en afvoer van bouwmateriaal is complex. Tegelijkertijd moet de overlast voor werknemers en bewoners van de Zuidas beperkt blijven.

Tegenvallers
Het station blijft bovengronds maar krijgt 6 in plaats van 4 sporen. Daardoor moet de fundering verzwaard worden. Ook blijkt de samenstelling van de bodem anders dan verwacht en liggen er meer kabels en leidingen in de grond.

Tweede kwartaal
Om al deze problemen op te lossen is meer tijd nodig dan gedacht waardoor de start van de bouw vertraging oploopt. "We gaan er nu vanuit aan het eind van het tweede kwartaal te starten", zo verwacht de woordvoerder. De voorbereidende werkzaamheden gaan gewoon door. 

Meerkosten
Wie de extra kosten van de vertraging moet betalen is nog onduidelijk. De huidige tegenvallers liggen zowel in het ontwerp als in de uitvoering en komen dus voor rekening van opdrachtgever en bouwer.