Ga naar Content
Schiphol

Zwanenburgbaanbrief leidt tot Kamervragen

26 maart 2019, 17.02 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Het experimentje van Schiphol om anderhalf miljoen 'omwonenden' van de luchthaven een informatiebrief over het onderhoud aan de Zwanenburgbaan te sturen, heeft geleid tot Tweede Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De start- en landingsbaan is in totaal zes weken dicht voor werkzaamheden aan asfalt, bekabeling en verlichting.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Schiphol stuurde begin deze maand 663.686 naar zo'n anderhalf miljoen 'buren', zoals Schiphol zelf graag de omwonenden van de luchthaven noemt. Dat zorgde voor gemengde reacties op social media. Sommige ontvangers van de brief, die dachten niet in de buurt te wonen van Schiphol, waren verbaasd. Anderen spraken hun waardering uit voor de informatie.

Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren stond niet te juichen toen hij de brief onder ogen kreeg. Hij heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om opheldering gevraagd. Zo wil hij onder andere weten wie Schiphol als omwonenden beschouwt en vindt hij dat Schiphol tijdens het onderhoud minder vluchten had moeten toestaan.

Lees ook: Experimentje van Schiphol: anderhalf miljoen 'omwonenden' krijgen een brief

Gedurende de werkzaamheden wordt het vliegverkeer op de andere start- en landingsbanen van Schiphol afgehandeld. Schiphol heeft omwonenden van de Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan, en een deel van de buren van Zwanenburgbaan zelf die brief gestuurd. Als Schiphol alle bewoners binnen de geluidscontouren van de luchthaven had geïnformeerd, hadden ze twee tot drie miljoen omwonenden een brief moeten sturen.

Polderbaan gaat ook dicht
Het onderhoud ligt op schema. Volgens Schiphol wordt de Zwanenburgbaan zoals het er nu uitziet op 21 april weer in gebruik genomen. De volgende baan die op de schop gaat dit jaar is de Polderbaan. Vanaf 30 juni is die baan ruim een week dicht.

Het onderhoud aan de Zwanenburgbaan is in volle gang - NH Nieuws/Doron Sajet