Ga naar Content
Gooi

Experimentje van Schiphol: anderhalf miljoen 'omwonenden' krijgen brief

8 maart 2019, 14.36 uur · Aangepast 11 maart 2019, 17.33 uur
Door: Thijs Bentvelzen · Foto: NH Nieuws

Goede kans dat jij 'm ook in de bus hebt gehad: de brief van Schiphol over het onderhoud aan de Zwanenburgbaan. De luchthaven heeft als experiment een duizelingwekkende 663.686 brieven naar zo'n anderhalf miljoen 'omwonenden' van het vliegveld gestuurd.

Sommige ontvangers krabden zich toch even achter de oren toen ze lazen dat Schiphol hen als omwonende zag. Alle Amsterdammers kregen er één, maar de brieven zijn inmiddels ook al verderop gespot in Woerden, Heerhugowaard, Bussum en Muiderberg. Sommige brieven werden zo'n veertig kilometer verderop bezorgd, niet bepaald in de schaduw van het vliegveld. 

Anderen waren juist blij dat er nu ook met hen rekening wordt gehouden door Schiphol. 

Onderhoud
De brief gaat over het groot onderhoud dat Schiphol de komende zes weken uitvoert aan de Zwanenburgbaan. Zowel omwonenden die meer als minder overlast kunnen verwachten door de werkzaamheden krijgen de brief thuis gestuurd.

Lees ook: Vorig jaar 121.059 klachten over Schiphol: vooral uit Amstelveen en Amsterdam

Schiphol heeft de brief verstuurd naar mensen in drie postcodeclusters: naar woningen die rond de gesloten baan liggen, maar ook naar woningen die rond de twee vliegbanen liggen die het drukker gaan krijgen tijdens de verbouwing.   

Even een leuk feitje tussendoor: als je alle verstuurde brieven achter elkaar legt, krijg je een megabrief van 203 kilometer lang. Dat is langer dan een vlucht van Schiphol naar Brussel.   

Experiment
Voor veel ontvangers verandert er helemaal niks. "Iedereen die woont in één van de postcodegebieden heeft de brief op de mat gehad. Ik heb hem zelf ook in de thuis ontvangen, terwijl er geen vliegroute over mijn huis heen loopt", vertelt Schiphol-woordvoerder Hans van Kastel. "Het is voor het eerst dat we op zo'n grote schaal contact hebben gezocht. Het is echt een experiment." 

Of de megaverzending een succes is geweest kan Van Kastel nog niet zeggen. "We horen vooralsnog veel verschillende geluiden: sommige mensen zijn er blij mee, anderen gooien hem gelijk weg. Het is te vroeg om van een succes of mislukking te spreken. Als we alle reacties hebben verzameld, gaan we het eens evalueren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!