Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Jubelstemming over komst EK wielrennen naar Alkmaar, maar ook kritiek

25 maart 2019, 19.46 uur · Aangepast 25 maart 2019, 20.24 uur

De komst van het Europees kampioenschap wielrennen naar Alkmaar kan een mooi visitekaartje zijn voor de kaasstad, maar er is ook kritiek. Zo strijdt de Wielervereniging Noord-Holland in Alkmaar al meer dan twintig jaar voor een afgesloten wielerparcours. Dat is nog niet van de grond gekomen. "Nu halen we de kampioenen naar Alkmaar, maar we willen in de toekomst ook kampioenen vanuit Alkmaar leveren", aldus bestuurslid Peter Tabak.

Wethouder Pieter Dijkman is blij met het besluit van de Europese wielerbond UEC om te kiezen voor Alkmaar als gastheer voor het EK Wielrennen. De Franse stad Annecy was eigenlijk de gelukkige, maar gaf de organisatie terug. "Naast kaasstad is Alkmaar ook echt een sportstad. Je zet hiermee Alkmaar op een andere manier op de kaart zodat er nog meer mensen hier naar de stad komen."

Prijskaartje
Aan het organiseren van het evenement hangt wel een prijskaartje. De kosten worden geraamd op een klein miljoen. Binnen de gemeenteraad heerste dan ook grote verdeeldheid. Zo zijn oppositiepartijen bang voor de financiële risico’s.

Lees ook: EK Wielrennen definitief naar Alkmaar

Volgens wethouder Dijkman valt dat wel mee. "De begroting van Alkmaar is bijna 400 miljoen, als je kijkt naar de kosten gaat het om één dag van de begroting van Alkmaar. Dat is het wat mij betreft waard."

Kritiek
Ook is er kritiek vanuit Wielervereniging Noord-Holland. Er is nu geen trainingsparcours en als er na het EK nog meer kinderen komen die graag willen fietsen dan is een veilig afgesloten wielerparcours noodzakelijk. "Het is mooi dat het EK wielrennen naar Alkmaar komt", vertelt bestuurslid Paul Tabak.

"Het is leuk om Sagan, Terpstra en Ten Dam hier te zien rijden maar wij kijken ook naar de toekomst. We hebben wel goede hoop want we hebben al een paar gesprekken gehad met de gemeente. Het zou mooi zijn als dit door het EK in een stroomversnelling komt."

Op slot
Het EK vindt plaats van 7 tot 11 augustus. De wielrenners rijden onder meer over de kasseien van de Munnikenweg, maar ook door de polder en het historisch centrum.

Toch hoeven ondernemers niet bang te zijn dat de stad op slot gaat. "Nee dat gaat niet gebeuren, 75 procent van de tijd kun je gewoon door de stad rijden en 25 procent van de tijd zal er een wielrenner voorbij komen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen & Google Streetview