Ga naar Content
Verkiezingen

Spoedverhuizing voor FvD'er: Amsterdammer Gortworst moet naar Flevoland

22 maart 2019, 15.21 uur · Aangepast 22 maart 2019, 16.23 uur
Door: · Foto: FvD/Maxim Gortworst

De Amsterdamse FvD'er Maxim Gortworst is bij de verkiezingen van woensdag gekozen om zijn partij te vertegenwoordigen in de Provinciale Staten van Flevoland. Dat betekent wel dat hij de hoofdstad heel snel moet inruilen voor een plaats in Flevoland.

Alle Statenleden moeten wonen in de provincie die ze vertegenwoordigen. Op donderdag 28 maart worden alle nieuwe Statenleden geïnstalleerd, dus de tijd dringt. Gortworst moet binnen die tijd kunnen aantonen dat hij is verhuisd of 'dat een verhuizing zeer aanstaande is.' Als hij dat niet kan aantonen, wordt hij niet toegelaten.

Lees ook: Alle stemmen zijn geteld: Forum voor Democratie grootste partij in Noord-Holland

Donderdag liet de Flevolandse lijsttrekker Gert-Jan Ransijn nog aan Omroep Flevoland weten dat het nog onduidelijk was welke Noord-Hollandse kandidaat de laatste plek vervult. Maxim Gortworst stond namelijk ook in Noord-Holland op de kandidatenlijst en werd ook daar verkozen, maar Statenleden mogen in maar één provincie volksvertegenwoordiger zijn.

De persvoorlichter van de partij heeft tegen Omroep Flevoland gezegd dat Gortworst Statenlid in Flevoland wordt, en dus niet in Noord-Holland. 

Lijstuitputting
Als Gortworst toch van zijn Flevolandse zetel afziet, komen de nummers negen en tien in aanmerking, maar ook zij zijn verkozen in Noord-Holland. Als zij ook van een verhuizing afzien, blijft de zetel leeg. Dit politieke fenomeen wordt lijstuitputting genoemd.

Lijstuitputting kan weer gevolgen hebben voor het aantal zetels in de Eerste Kamer, aangezien Statenleden hun senatoren kiezen.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.