Ga naar Content

Wijkagent die na mishandeling vertrekt overladen met lieve berichten: "Het blijft altijd mijn wijk"

Sinds de Bussumse wijkagent Bart Weijermans heeft aangekondigd te vertrekken wordt hij overladen met steunbetuigingen. Het vertrek is noodgedwongen, want na een mishandeling is hij een groot deel van zijn gezichtsvermogen kwijt.

Bart loopt door zijn buurt alsof er niets veranderd is, maar dat is er wel. Bart draagt geen uniform meer omdat hij het werk op straat niet meer kan uitoefenen. Na tien jaar wijkagent in Bussum te zijn geweest, neemt hij afscheid van zíjn wijk. "Het blijft altijd mijn wijk."

Lees ook over Bart: Agent redt twee kinderlevens met Heimlichgreep

Bij veel huizen kent hij de verhalen achter de voordeur en al lopend door de wijk wordt hij, ondanks dat hij in burger is, begroet. Hij is er trots op wat hij achterlaat: "Toen ik begon waren er jaarlijks 45 tot 50 inbraken. In het laatste jaar waren het er nog maar 20."

Lees ook over Bart: Wijkagent verlost gebeten ree met schot uit lijden

Zijn vertrek is het gevolg van een klap die hij een aantal jaar geleden op zijn oog heeft gehad. "Na acht of negen operaties in twee jaar zie ik met mijn rechteroog nog vijftig procent." Hij wil er eigenlijk niet te veel de nadruk op leggen, want Bart is een optimist. "Het is natuurlijk wel eens lastig om te realiseren wat ik kwijt ben, maar ik kan ook nog heel veel wél. Ik wil niet in de slachtofferrol gaan zitten."

Eigen buurtpreventievereniging
Zoals Bart praat over 'mijn wijk' zo heeft de wijk het over 'onze wijkagent'. "De buurtpreventievereniging draagt zelfs zijn naam. "Bart betekent Blijf Alert Reageer Tijdig, maar heeft ook de oorsprong in Bart Weijermans. Dat zegt wel iets over hoe Bart met ons en wij met Bart omgaan", legt buurtbewoner Arnoud Herberts uit. Bart vond het eerst wat ongemakkelijk, maar is er nu trots op. "Welke wijkagent kan nou zeggen dat een buurtpreventievereniging naar hem is vernoemd?"

Lees ook over Bart: Wijkagent: Inbraak is eigen keuze bewoner

Hij merkt des te meer, nu hij zelf heeft aangekondigd te gaan stoppen, hoe hij als wijkagent gewaardeerd wordt. "Ik heb mails en kaarten gekregen. Dat doet je gewoon goed", vertelt hij trots.

Gouden medaille
"Je verdient een gouden medaille", leest Bart met een grote glimlach uit een van de berichten voor. De lieve berichten komen zowel van buurtbewoners als collega's. "Het lijkt wel of je daar energie krijgt voor tien. Als ik een slecht moment heb dan lees ik de berichten." 

Lees ook over Bart: Bussum geteisterd door inbraakgolf

Ook kapper Reinier Zijp merkt hoe populair Bart is: "Het is heel jammer dat hij vertrekt en dat hoor ik ook van mijn klanten. Een paar keer per week gaat het er over. Hij zal zeker gemist worden en als er geen goede opvolger komt, dan halen we hem terug."

Politieman in hart en nieren
De realiteit is dat dat niet gaat gebeuren, maar Bart heeft diverse opties voor een andere functie bij de politie. Hij is en blijft een politieman in hart en nieren.