Ga naar Content
Noord-Holland

Agent redt twee kinderlevens met Heimlichgreep

1 juli 2016, 15.33 uur · Aangepast 1 juli 2016, 16.35 uur
Door: · Foto:

BUSSUM Door snel optreden van de Bussumse wijkagent Bart Weijermans is een aantal jaren geleden het leven van een kind gered met de Heimlichgreep. Toevallig redde Weijermans een aantal jaar later nóg een kinderleven met de greep.  

Weijermans reed rond in zijn auto toen er een melding binnen kwam van een kind dat niet meer ademde. Omdat hij vlak in de buurt was kwam hij als eerste op de locatie aan.

"Ik werd geconfronteerd met een man en een vrouw die naar buiten kwamen rennen. Op hun handen droegen ze een kind van ongeveer 6 maanden dat enigszins blauw was aangelopen", schrijft Weijermans in een blog op Facebook

"Met de angst in hun ogen gaf de man het kind over in mijn handen en sprak een taal die ik totaal niet begreep. Wanhoop ten top. Ondanks dat ik niet begreep wat de man zei, schatte ik de situatie in. Als snel vermoedde ik dat het kind mogelijk in iets gestikt zou kunnen zijn."

Lees ook: Kind stikt in druif voor ogen van agent: 'Ik kan je niet meer helpen'

Omdat het kind nog wel bewoog besloot de wijkagent de Heimlichgreep (een techniek om de luchtwegen vrij te maken) toe te passen. En met succes. "Plotseling zette het kind het op een schreeuwen van heb ik jou daar. Trots als een pauw gaf ik het kind terug aan de ouders die mij beetpakte en handen bleven schudden. Ik had gewoon een kind gered!"

Een aantal jaar later heeft Weijermans nóg een leven kunnen redden met het gebruik van een Heimlichgreep, en wel dat van zijn eigen zoon. "Hij was toen een jaar of acht. Ik begreep meteen wat er gaande was."