Ga naar Content

Eindelijk opknapbeurt voor vuurtoren Lange Jaap: "Het is ons baken, het is thuis"

Vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen krijgt eindelijk een langverwachte opknapbeurt. Rijkswaterstaat trekt de portemonnee om de hoogste vuurtoren van Europa van binnen en buiten te renoveren.

De Lange Jaap is de trots van Den Helder, vertelt Jan Roelofsen van de dorpsvereniging Huisduiner Belang. "Na een vakantie is het een wedstrijd wie als eerste de Lange Jaap ziet." Huisduiner Belang zet zich al jaren in voor het behoud van de vuurtoren en beheert het terrein rond de vuurtoren.

Gevaarlijk
Het gietijzeren lichtbaken is al jaren dicht voor publiek. Naden zijn gaan roesten en de vloeren zijn gescheurd. "Er mag behalve personeel niemand meer naar binnen. Het is te gevaarlijk om met groepen de trappen op te gaan."

Rijkswaterstaat heeft meerdere vuurtorens in onderhoud. Voor de vuurtoren in Huisduinen is een aanbestedingsprocedure in gang gezet. "Het probleem met de Lange Jaap is dat er hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend chroom-6 in de oude verflagen zit. En we moeten kijken hoe de scheuren in de vloeren gerepareerd kunnen worden," aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Lees ook: FNV wil onderzoek naar Chroom-6

Inwoners van Den Helder hopen na de renovatie weer naar boven te kunnen. Roelofsen: "Een hele generatie is nog nooit bovenin de vuurtoren geweest. Juist de jongeren die vinden het helemaal fantastisch."

Prachtig
Erna Terpstra uit Den Helder maakt altijd even een foto als ze langs de vuurtoren loopt. "Ik ben 20 jaar geleden voor het laatst naar boven geweest. Heel veel trappen, maar het uitzicht is prachtig." Misschien volgend jaar weer? "Nou laten we het hopen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos