Ga naar Content

Schagense wethouder houdt vertrouwen in woningbouw na verkiezingsuitslag

Noord-Holland staat in het teken van woningbouw. De provincie zoekt hard naar de balans tussen natuur en stad, en het enorme tekort aan woningen dat zich uitstrekt tot zelfs de kleinste dorpen werkt niet mee. Jelle Beemsterboer is wethouder in de gemeente Schagen namens het CDA en houdt zich bezig met dit vraagstuk.

Wie er in de Provinciale Staten gekozen wordt is van groot belang voor wethouder Beemsterboer. De Provinciale Staten bepalen namelijk waar wel en niet gebouwd mag worden, en laat dat nou net één van de dingen zijn waar hij zich op heeft geconcentreerd de afgelopen maanden. 

Lees ook: Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

Om het tekort aan woningen op te lossen, wil de CDA in Schagen aan de buitenranden van steden en dorpen kunnen bouwen, wat misschien ten koste gaat van natuur.

De CDA vindt die woningbouw juist belangrijk zodat mensen in het dorp kunnen blijven wonen. Vooral jongeren lopen tegen het probleem dat de bestaande woningen veel te duur zijn of dat er simpelweg niet genoeg vrij komen, terwijl zij hun geboortedorp niet willen verlaten.

Ruimte voor natuur
"Eigenlijk zeggen alle partijen; ook in de dorpen is het voor de leefbaarheid belangrijk dat er nieuwe woningen gebouwd worden. Als het echt niet anders kan, kan dat ook aan de rand van de stad."

Beemsterboer heeft vertrouwen in de toekomstige samenwerkingen. "GroenLinks wil het liever binnenstedelijk oplossen en dat is natuurlijk lastig in dorpen. Maar je weet waar ze staan, als je laat zien dat je rekening houdt met de natuur en bijvoorbeeld gasloos bouwt, kan je goed met ze samenwerken."

Lees ook: Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

Forum voor Democratie
Over Forum voor Democratie kan Beemsterboer nog niet al te veel zeggen. "Wij weten niet wie ze zijn. Ze hebben er bewust voor gekozen om geen kandidatenlijst bekend te maken en geen programma te publiceren", vertelt hij. Hoe die samenwerking zal verlopen moet dus nog worden bekeken.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren gingen de Noord-Hollanders naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.