Ga naar Content
West-Friesland

Bas de Wit (VVD) reageert op voorlopige uitslag: "Het is zoals het is"

21 maart 2019, 09.30 uur · Aangepast 21 maart 2019, 12.12 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Bas de Wit (25) staat dit jaar voor het eerst op de kandidatenlijst van de VVD, voor de zevende zetel. De voorlopige verdeling komt nu uit op acht, dus het gaat er om spannen voor Bas. Als iemand onder hem meer voorkeursstemmen krijgt, kan hij fluiten naar zijn plek. Toch is hij met name bezig met het partijbrede verlies: "De uitslag viel net iets meer tegen dan verwacht"

Het was een kort nachtje voor Bas de Wit. De jonge West-Friese politicus was gister tot 2.00 uur 's nachts in Haarlem, waar hij voor het eerst een uitslagavond heeft bijgewoond. "Super interessant om hierbij te zijn. Het was een mooie ervaring, ondanks de uitslag", vertelt hij. 

Puntje van zijn stoel
De Wit staat op de zevende plaats en dus is zijn plek in de Kamer nog niet zeker. Toch zit hij niet op het puntje van zijn stoel: "We gaan het zien. Ik heb natuurlijk ook campagne gevoerd en je hoopt dat dit resultaat oplevert. Maar het is zoals het is."

In 2015 telde de VVD er elf en de voorlopige prognose voor 2019 staat op acht zetels. "Tsja.. We hebben nu wat minder koek te verdelen. En hoe groter de koek, hoe meer mensen er blij zijn", legt Bas uit. 

Lees ook: Stemmen met Bas de Wit (25), voor het eerst kandidaat: "Heel spannend!"

Bas  gaat het deze week op zich af laten komen. De stemmen worden nu op totaalniveau geteld en maandag zullen, naar verwachting, de stemmen per kandidaat bekend worden. Dan hoort hij pas of hij het heeft gehaald en het harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!