Ga naar Content

Stemmen met Bas de Wit (25), voor het eerst kandidaat: "Heel spannend!"

Vroeger zat hij er op school, maar nu stapt de 25-jarige politicus Bas de Wit basisschool De Bangert in Andijk binnen om te stemmen. Voor het eerst dit jaar staat hij zelf op de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

"Ik ben van jongs af aan al met politiek bezig. Op mijn middelbare school zeiden ze altijd al dat ik vast mijn eigen partij zou gaan oprichten", zegt Bas de Wit vol trots. Of het bij hem met de paplepel is ingegoten? Niet per sé. "In de familie wordt veel over politiek gepraat, maar ik ben de eerste die lid is van een partij."

De Wit staat als zevende op de lijst voor de VVD en is al voorzitter van de West-Friese afdeling. Hij wil zich vooral hard maken voor woningbouw."Mensen van mijn leeftijd hebben gewoon heel veel moeite om een huis te huren of te kopen. En daarnaast blijft de generatie van mijn oma te lang en noodgedwongen in een groot huis wonen." 

Scheidsrechter
Naast politiek heeft Bas nog vele andere bezigheden. Zo werkt hij fulltime in Amsterdam bij een bank en is hij in het weekend op het voetbalveld te vinden als scheidsrechter. "Mijn hele zondagmiddag staat in het teken van fluiten. Vaak derde klassenwedstrijden hier in de regio zoals, volgend weekend bij de Westfriezen."

Als Bas verkozen wordt, zal zijn weekschema behoorlijk veranderen. Maar daar heeft hij al over nagedacht. "Ik ga minder werken bij de bank, en meer tijd vrij maken voor de politiek."

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.