Ga naar Content
Amsterdam

Omwonenden eisen onafhankelijk onderzoek uitstoot toekomstige biomassacentrale in Diemen

19 maart 2019, 16.57 uur · Aangepast 19 maart 2019, 17.14 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: NH Nieuws

Er is weinig wat de komst van de geplande biomassacentrale van Nuon in Diemen kan tegenhouden. De uitstoot van gevaarlijke stoffen valt namelijk binnen de wettelijke normen. Maar de omwonenden vertrouwen de cijfers van Nuon niet. Ze willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de uitstoot van gevaarlijke stoffen in hun achtertuin.

De Biomassacentrale die gebouwd wordt op het terrein van de huidige Nuon Elektriciteitscentrale zal in de nabije toekomst 60.000 huishoudens in Amsterdam, Diemen en Almere voorzien van warmte. Volgens Nuon is er slechts sprake van een minimale stijging van fijnstof in de omgeving, maar omwonenden zijn er niet gerust op. Een petitie om de centrale tegen te houden is door bijna vijfduizend mensen ondertekend.

Lees ook: Zorgen over mogelijke komst biomassacentrale in Diemen

"Ik ga niet blind varen op de blauwe ogen van Nuon", vertelt Fred Vos van Duurzaam Dorp Diemen. De grootste boosdoener is volgens Vos niet het fijnstof maar het ultra-fijnstof. Die deeltjes zijn zo klein en licht dat ze niet te meten zijn. "Ze zijn wel gevaarlijk, omdat die direct je bloedbaan en je longen kunnen binnendringen."

Jildert Huitema uit IJburg is het met Vos eens. "We zitten hier in een gebied tussen Diemen, Muiden en Weesp waar het nu al heel slecht gesteld is met de luchtkwaliteit. We hebben hier last van Schiphol, de A9, de A1, de A10 en het Amsterdam Rijnkanaal. En dan zou deze centrale er nog bijkomen. Het wordt gewoon te veel", aldus Huitema.

Lees ook: Diemen eist actie van Nuon en Rijk om beroerde luchtkwaliteit

Frieda van Essen uit Diemen maakt zich ook zorgen. Volgens haar is de biomassacentrale in Diemen vergelijkbaar met Tata Steel; bewoners van Wijk aan Zee hebben last van de schadelijke grafietregens van het bedrijf. "En als het er eenmaal staat en het blijkt dat er meer gevaarlijke stoffen worden uitgestoten, dan wordt er niet gehandhaafd vanwege de grote belangen", vreest Van Essen.

Lees ook: "Na ontvangen grafiet-alarm als een malle alle ramen gesloten en binnen gebleven"

De omwonenden krijgen bijval van milieudeskundige Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB). Vollenbroek heeft eerder met succes de komst van biomassacentrale bij Nijmegen tegengehouden, omdat hij aantoonde dat de provincie ten onrechte een milieuvergunning had afgegeven. Tegen NH Nieuws laat Vollenbroek weten dat de emissiecijfers van Nuon 'onvolledig en verhullend' zijn.

Kijk hier naar het hele interview met de tegenstanders van de Biomassacentrale in Diemen.

Tegenstanders Biomassacentrale - NH Nieuws

Duurzame warmte
"We willen de warmte in Amsterdam van het aardgas afhalen en op termijn de stadsverwarming CO2 vrijmaken. Biomassa is hiervoor een hele belangrijke tussenfase", legt Bart Dehue, Programmamanager Duurzame Warmte van Vattenfall-Nuon, uit aan NH Nieuws. Volgens Dehue gaat het hier om een hele schone centrale met een beperkte impact op de luchtkwaliteit. "Maar ondertussen besparen we wel heel erg op de uitstoot van CO2", stelt Dehue trots.

Volgens Dehue is het hout dat de biomassacentrale gaat stoken een duurzame, schone en constante brandstof. "Het gaat hier om schoon onbehandeld hout, dat overblijft als bijproduct van zaaghout. Er zitten geen gekke dingen in zoals met afval wel het geval kan zijn. Na de verbranding vindt er een uitgebreide filtering met doeken en cyclonen plaats. Uiteindelijk komt er 2000 keer minder fijnstof in de lucht dan er nu al aanwezig is."

Onafhankelijke experts
Volgens Dehue staat het iedereen vrij om een onderzoek te doen naar de uitstoot. Maar dan moeten ze het wel zelf betalen. "Onafhankelijke experts maken de berekeningen voor ons op basis van de door de overheid goedgekeurde modellen", stelt Dehue. "Naar alle stoffen is gekeken en alle stoffen voldoen ruim en aan alle normen. In de vergunning staat wat wij maximaal mogen uitstoten: "Als die uitstoot om wat voor een reden dan ook meer zou blijken te zijn, dan moet de centrale gewoon dicht."

Kijk hier naar het hele interview met Bart Dehue, projectmanager Duurzame Warmte Vattenfall-Nuon.

Nuon over Biomassacentrale - NH Nieuws

Tot 12 april loopt het zienswijze proces tegen de ontwerpvergunningen van de Omgevingsdienst en de RUD en kan er bezwaar worden gemaakt. Op 13 juli 2019 zal Gedeputeerde Staten van Provincie Noord-Holland beslissen of de biomassacentrale er komt of niet.