Start van hoofdcontent

WIJK AAN ZEE

nl

"Na ontvangen grafiet-alarm als een malle alle ramen gesloten en binnen gebleven"

2 maart 2019, 14.34 uur · Aangepast 2 maart 2019, 16.55 uur · Foto: NH Nieuws

Lang niet alle inwoners van Wijk aan Zee hebben vanochtend het eerste grafiet-alarm van Tata Steel ontvangen. Sterker nog, de grafietregens verdelen de inwoners van Wijk aan Zee.

Vanochtend om 8.29 uur stuurde de staalgigant voor het eerst een waarschuwingsbericht voor grafiet, een glinsterend goedje dat vrijkomt bij een van de fabrieken op het Tata-terrein. De dienst is opgezet na herhaaldelijke klachten van inwoners en grote zorgen over de gezondheidsrisico's van de zware industrie.

Lees ook: Gedeputeerde met dood bedreigd om dossier grafietregens Tata Steel

Op foto's in gesloten Facebook-groepen valt te zien dat onder meer auto's en huizen wederom getroffen zijn door een laagje stof. "We zijn als een malle alle ramen en deuren gaan sluiten", reageert een inwoonster. "En we zijn binnen gegeven."

190302N_0001_GRAFIET-ALARM2 - NH Nieuws

Maar veel van haar plaatsgenoten hebben vanochtend geen bericht gehad. Bewust, zegt een andere vrouw. "Ik maak me er niet druk om. We zijn niet anders gewend hier. Je moet er mee leren leven. De mensen die het hardst praten zijn hier vrijwillig komen wonen."

Lees ook: Ondernemers zien toeristen wegblijven: "Grafietnieuws maakt Wijk aan Zee stuk"

Volgens de vrouw die vanochtend was thuisgebleven, is er inmiddels sprake van een tweedeling in het kustdorp. "Je hebt oudere mensen, die hier geboren en getogen zijn. Zij zeggen dat het vroeger allemaal veel erger was. En dan heb je de mensen die daar van afstammen, die zeggen dat hun ouders negentig zijn geworden en dat we ons niet druk hoeven te maken. Maar goed, daar horen wij niet bij."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!