Ga naar Content
IJmond

Ondernemers zien toeristen wegblijven: "Grafietnieuws maakt Wijk aan Zee stuk"

18 januari 2019, 12.34 uur · Aangepast 22 januari 2019, 09.47 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Het nieuws over de grafietregens die over Wijk aan Zee neerdwarrelen, is zeer schadelijk voor de economie van het kustdorp. Boekingen voor de zomer worden nu al geannuleerd en toeristen blijven weg, zo vertellen meerdere ondernemers aan NH Nieuws.

Alle ogen zijn gericht op Wijk aan Zee. Een paginagrote advertentie in de Volkskrant, aandacht van alle grote mediakanalen en ook de politiek roert zich. Voor Stichting IJmondig en veel andere Wijk aan Zeeërs is alle aandacht een belangrijke stap naar verbetering.

Lees ook: Stichting IJmondig gaat de strijd aan met Tata Steel en Harsco

Maar in het dorp groeit ook het tegengeluid: 'Mag het misschien ietsje minder?' Ondernemers zien al die negatieve publiciteit ook over het dorp neerdwarrelen en maken zich ernstig zorgen over het imago van Wijk aan Zee. 

Lees ook: Noodkreet over uitstoot Tata Steel in paginagrote advertentie: "IJmond: het nieuwe Groningen?"

"Hartstikke goed dat men zich zo met onze gezondheid bezighoudt, maar Wijk aan Zee staat inmiddels wel bekend als een giftige plek", vertelt een lokale makelaar aan NH Nieuws. Hij blijft liever anoniem, want veel van zijn klanten werken bij Tata. "Dit kost mij klanten. Het is allemaal negatieve publiciteit en die veroorzaken we zelf."

(Artikel gaat verder onder de video)

Ondernemers zien toeristen wegblijven: "Grafietnieuws maakt Wijk aan Zee stuk" - NH Nieuws

Lees ook: GroenLinks wil 'stevigere maatregelen' tegen Tata Steel

Ook in het pension van Lia Heydenreich is het een stuk stiller sinds alle heisa rondom de grafietregens: "Op deze manier maak je Wijk aan Zee stuk", vertelt ze. "Dit gaat klanten kosten." Heydenreich baalt als een stekker van de actie van stichting IJmondig.

IJmondig is niet Wijk aan Zee
"Ik was echt boos toen ik die advertentie las", vervolgt Heydenreich. "De mensen van IJmondig zeggen voor mij te spreken, maar ik heb een andere mening. Plaatsen ze dadelijk ook een paginagrote advertentie als het allemaal weer beter is? Ik denk het niet. Dit is niet iets wat Wijk aan Zee kan wegpoetsen."

Lees ook: Kritische grens nadert: teller dwangsommen Tata Steel op 28

Dat het toerisme een harde klap krijgt, bevestigt ook een strandexploitant: "Ik zie het nu al terug in annuleringen van boekingen voor het zomerseizoen. Ik weet dat ik niet de enige ben."

Zorgen voor iedere ondernemer en bewoner
Topchef Imko Binnerts van restaurant-hotel Puur Zee spreekt voor de camera van NH Nieuws zijn twijfels uit over alle berichtgeving rondom Tata: "Ik denk dat iedere ondernemer en bewoner zich daar zorgen over maakt. Als ik morgen mijn huis wil verkopen, dan kun je je voorstellen dat dit van invloed is."

Lees ook: Tata Steel lanceert 'grafiet-alarmservice' : "Maar ook probleem lossen we op"

Of Wijk aan Zee nu een dorp vol fijnstof en grafiet is of niet: gastvrouw Heydenreich hoopt dat haar gasten blijven genieten van het uitzicht. "Hier zie je de prachtige rookwolken van Tata. Mijn gasten hoeven geen televisie, ze kunnen genieten van de witte rookpluimen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!