Verkiezingen

Heet Hangijzer: Zwaanhoekers strijden tegen komst Duinpolderweg door dorp

19 maart 2019, 15.26 uur · Aangepast 19 maart 2019, 16.27 uur

NH Nieuws

HAARLEMMERMEER - Veel Zwaanshoekers hebben er slapeloze nachten van: als de plannen van de provincie rondom de Duinpolderweg doorgaan, zullen veel families en bedrijven gedupeerd zijn. De weg is ook getekend over de boerderij van Sjoek en Margriet van Maarl, wat hen veel verdriet geeft.

Nog nooit hebben de Zwaanshoekers de Provinciale Statenverkiezingen zo nauwgezet gevolgd. De bewoners leven in onzekerheid. Ze willen de komst van de Duinpolderweg voorkomen en hopen dat mensen in zullen zien dat het huidige plan niet goed is. 

Verhuizen
Voor Sjoek en Margriet betekent de komst van de Duinpolderweg hoogstwaarschijnlijk dat ze hun boerderij moeten verlaten. "Het is onbeschrijfelijk. We leven hier met ons gezin en met mijn ouders op hoge leeftijd. We hebben altijd hier samen van genoten, we wilden hier oud worden. En dat kan waarschijnlijk niet meer", zegt Margriet. 

De familie heeft er hun 'pareltje' van gemaakt. Ze leven duurzaam, houden kippen en bijen, verbouwen groenten en fruit en het allerbelangrijkste: ze hebben hier mooie herinneringen. "Dit krijgen we nergens terug. Het is verschrikkelijk", vertelt het echtpaar. 

Protest
De bewoners begrijpen niets van de huidige keuze voor de zogeheten middenvariant door Zwaanshoek heen. De Zwaanshoekers zien het als verraad aan de bevolking dat dit plan de voorkeur heeft gekregen. De gedeputeerden zouden niet luisteren naar de mensen. Onlangs schreven de bewoners nog meerdere emotionele protestliederen om mensen wakker te schudden.

Lees ook: Zwaanshoek maakt protestlied in strijd tegen komst Duinpolderweg: "Hopelijk raakt dit de gevoelige snaar"

"Maar het is ook zo'n rare keuze. Om twee natuurgebieden te doorkruisen, terwijl andere varianten door akkerland gingen waar bewoners en bedrijven geen last van hadden", zegt Sjoek vol onbegrip. 

Bereikbaarheid
De weg zou worden aangelegd om de bereikbaarheid en leefbaarheid van Haarlemmermeer en de Bollenstreek te verbeteren. De weg zou eerst doorgetrokken worden tot aan de duinen, maar stopt nu al bij de N206. Dat besliste het Europese Hof.

"Was er maar een reden voor de weg, maar de nut en noodzaak is niet bewezen. Het kost zó veel geld. Zoveel vernietiging, niemand kan dit uitleggen", zegt Sjoek. 

Tot de weg er ligt, blijven de bewoners strijden. De verkiezingsavond zullen de Zwaanshoekers vol spanning volgen. "We hopen dat er mensen opstaan die het gezonde verstand laten zegevieren."