Amsterdam

I Amsterdam-letters toch niet terug op Museumplein voor verkiezingen

19 maart 2019, 12.56 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - Vanwege het dodelijke schietincident in Utrecht heeft de gemeente Amsterdam besloten de I Amsterdam-letters toch niet tijdelijk terug te plaatsen op het Museumplein. De letters zouden voor twee dagen terugkeren als onderdeel van een campagne ter bevordering van de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Dit laat een woordvoerder van de burgemeester vandaag weten. Gisteren maakten veel partijen al bekend hun verkiezingscampagne te staken in verband met het geweld. 

Vorige week kwam het bericht naar buiten dat de letters, die in december door het college werden verwijderd, in aangepaste vorm zouden terugkeren op het plein.

Lees ook: Letters 'I Amsterdam' terug voor verkiezingen

Het was de bedoeling voor de letters 'Amsterdam' een stempotlood te plaatsen. Vlak bij de letters zou een stemhokje worden neergezet waarin burgemeester Halsema haar stem zou uitbrengen. Het doel daarvan was om zoveel mogelijk Amsterdammers aan te sporen ook te gaan stemmen.

Lees ook: I Amsterdam-letters moeten definitief weg? "Symboolpolitiek"

De letters werden in december op aandringen van voornamelijk GroenLinks weggehaald. Ze zouden symbool staan voor 'individualisme' en 'massatoerisme' in de stad, zo redeneerde de partij. Het besluit deed destijds onder Amsterdammers veel stof opwaaien omdat velen niet snapten waarom de letters van het plein moesten verdwijnen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!