Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

Solaroad niet waterdicht

18 maart 2019, 17.17 uur · Foto: marc ruyg

De weg met zonnepanelen bij Schiphol kampt al na 1 week met problemen. In één van de panelen die in het wegdek verwerkt is, zit water. Om verdere schade te voorkomen is het proefvak met rijplaten afgedekt.

Vorige week werd het proefvak op Fokkerweg bij Schiphol vol trots geopend maar de vreugde is van korte duur. Ondanks uitvoerige proeven en berekeningen vooraf, blijkt de constructie in het wegdek niet waterdicht. In een klein deel van één van de panelen is water binnengedrongen. 

water
De problemen kwamen aan het licht bij de andere proeflocatie in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Hier is een busbaan tijdelijk voorzien van speciaal geprepareerde zonnepanelen. Maar al snel ging de speciale afdeklaag kapot. Bij nader onderzoek bleek er water in de panelen te zitten. Bij inspectie van de Noord-Hollandse testlocatie bleek ook daar een probleem te zijn.

Lees ook: autorijden op zonne-energie

Fietspad
Fabrikant Solaroad staat voorlopig voor een raadsel en doet nader onderzoek. Bij een eerdere test in Krommenie werden zonnepanelen verwerkt in het asfalt van een fietspad. Dat bleek een groot succes waardoor wegbeheerder, de provincie Noord-Holland, en Solaroad besloten tot een vervolg. Een praktijktest moest uitwijzen of de panelen ook bestand zijn tegen zwaar verkeer.

Slijtlaag
De zonnepanelen zijn 'verpakt' in een betonnen constructie die is afgedekt met een speciale slijtlaag waar het licht doorheen kan. Het is onduidelijk of barsten in de constructie voor de wateroverlast zorgen of dat grondwater de zonnepanelen aantast. Uit voorzorg is het proefvak op de Fokkerweg tijdelijk met rijplaten afgedekt.