Ga naar Content
Noord-Holland

Landelijke staking voor bevriezen pensioenleeftijd voorbij: treindienst wordt opgestart

18 maart 2019, 06.23 uur · Aangepast 18 maart 2019, 07.34 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

In het hele land demonstreren de vakbonden vanochtend voor het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Inmiddels is de dienstregeling begonnen met opstarten. De verwachting is dat er nog de hele dag problemen op het spoor zullen blijven.

Medewerkers van de NS en streekvervoerders leggen tussen 06.00 en 07.06 het werk neer. Ook nadat ze weer aan het werk zijn gegaan, ondervinden de dienstregelingen de gevolgen van die staking. Na het neerleggen van het werk starten de treindiensten pas op.

Ondanks de van tevoren aangekondigde stakingen in het ov, werden sommige reizigers vanochtend nog verrast door de actie. Een vrouw op station Den Helder had nog een boot eerder genomen vanaf Texel om op tijd in Den Haag te zijn. "Opeens hoorde ik dat de treinen niet gaan. Dat is echt flink balen, vind ik", aldus de vrouw tegen NH Nieuws. 

Statiopn Den Helder reizigers - NH Nieuws

Personeel van openbaar vervoersbedrijven in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam leggen vanochtend ook enige tijd het werk neer. Op het Centraal Station van Amsterdam lopen groepjes toeristen rond die niet op de hoogte zijn van de korte werkonderbreking op het spoor. Voor de rest zijn de perrons leger dan op een normale maandagochtend en lijkt het publiek op de hoogte van de staking.

Lees ook: Staking in openbaar vervoer Amsterdam; geen trams, bussen en metro's

Wie dan maar de auto neemt, kan terechtkomen achter de voertuigen van politie, douane en defensie, die in estafette vanaf 07.00 uur over de volle breedte van de weg met een snelheid van 66 kilometer per uur naar Den Haag trekken. Omdat er bovendien kans is op regen, waarschuwt de ANWB voor een heel drukke ochtendspits.

Lees ook: De eerste treinen rijden morgen pas ná de staking, vanaf 07.06 uur

In negen grote steden zijn manifestaties van de bonden. In Den Haag houden de bonden van de hulpdiensten een protestmars door de stad. Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem komen actievoerders uit verschillende beroepsgroepen bijeen.

Lees ook: Reis jij morgen met het ov? Deze vervoerders doen mee aan de landelijke staking

Op Schiphol leggen werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling vanaf 12.30 uur hun werk voor 66 minuten neer.

De acties begonnen al in de nacht van zondag op maandag met een staking van havenarbeiders uit Rotterdam, Amsterdam en Zeeland en van de schoonmakers op Schiphol.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: ANP