Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse kermis blijft op zijn plek met een paar aanpassingen, volgend jaar een dag korter

15 maart 2019, 19.34 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws

De Haarlemse Koningsdagkermis aan de Zaanenlaan gaat 24 april van start, maar het compromis van burgemeester Jos Wienen over de opstelling en duur wordt door bewoners én kermisexploitanten niet van harte omarmd.

Dit jaar duurt de kermis nog 12 dagen, vanaf volgend jaar een dag minder lang. En de 47 attracties komen zo min mogelijk langs de huizenkant van de Zaanenlaan te staan en moeten minimaal op 3 en een halve meter staan om de doorgang voor hulpdiensten te waarborgen. 

Met dit plan van de burgemeester stemde de commissie Bestuur gisteravond in. En paar attracties moeten nu iets verder het aangrenzende Zaanenpark in geplaatst worden. 

De kermisexploitanten houden hun hart vast, omdat de bang zijn dat de bewoners met de tekening in de hand elke centimeter van de daadwerkelijke opstelling gaan vergelijken. En het inleveren van één dag kermis is volgens Atze Lubach van de Bovak (Nationale Bond voor kermisbedrijfshouders, red.) voor een klein groepje omwonenden. "Deze groep zal niet rusten voordat de kermis verdwijnt."

Lees ook: Meningen over kermis Zaanenlaan blijven botsen: "Woonwijk anno 2019 geen plek voor kermis"

Eén van die bewoners, Ludo Korteman die elk jaar twee grote attracties voor de deur heeft, vindt inderdaad dat het plan een 'zoethoudertje' is. "Er verandert niets aan de overlast." Het liefst ziet hij de kermis helemaal uit de woonwijk verdwijnen. 

De meeste raadsleden scharen zich nu wel achter dit plan voor de kermis van dit jaar. Maar veel hangt af van de evaluatie of het volgend jaar niet weer veel discussie op gaat leveren.

Lees ook: Kermisbond voorziet einde Haarlemse kermis bij verplaatsing naar bos 

Burgemeester Wienen heeft toegezegd dat aan het begin van de kermis een oefening met hulpdiensten gehouden gaat worden, om te zien of alle woningen aan de Zaanenlaan goed bereikt kunnen worden tijdens de kermis. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!