Ga naar Content

Meningen over kermis Zaanenlaan blijven botsen: "Woonwijk anno 2019 geen plek voor kermis"

De discussie over het voortbestaan van de kermis van de Haarlemse Zaanenlaan is nog niet beslecht. Dat bleek gisteren tijdens een informatieavond waarbij voor- en tegenstanders als botsautootjes op ramkoers lagen.

Waar de man uit de reclamespot van een energieleverancier enorm geniet van de kermisattractie in zijn achtertuin, zijn veel bewoners van de Zaanenlaan helemaal klaar met de toeters en bellen voor de deur. 

Lees ook: Kermis blijft vooralsnog op Zaanenlaan in Haarlem-Noord

Al meer dan tachtig jaar is de kermis aan de Zaanenlaan een begrip, maar de laatste jaren ligt het evenement ongeveer net zo zwaar onder vuur als een schijf in de gemiddelde schiettent. De kermis is onveilig, zo klagen sommige omwonenden, want al die attracties op de stoep blokkeren de weg voor de hulpdiensten, als die een keer met spoed nodig zijn. 

'Woonwijk niet de plek'
"Ik blijf van mening dat een woonwijk anno 2019 niet de plek is om dit voort te zetten", zegt aanwezige Tom van den Broeke voor de camera van NH Nieuws. Het voorstel om de kermis dan maar naar het Zaanenpark te verplaatsen, stuitte op weerstand: de natuur zou onherstelbaar beschadigen, zo vrezen sommigen. Een verhuizing naar de overkant van de weg zou de kermis onveiliger maken, omdat bezoekers dan eerst de weg moeten oversteken. 

Met het idee om de kermis in te krimpen of in te korten, een voorstel van de wijkraad op basis van een onderzoek waaruit bleek dat een meerderheid van de onwonenden twaalf dagen te lang vindt, werd door de Kermisbond al korte metten gemaakt. "Dat is onbespreekbaar", zei voorzitter Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond over dat laatste voorstel. "Want de kermis is nu nog net zo groot als in de jaren zestig."

'Een begrip'
Bewoners die de kermis liever laten zoals 'ie is, waren er ook: "Ik woon aan de Orionweg", zegt Theo Plasschaert. "En heb de achtbaan in mijn voortuin", zegt hij. Toch is dat voor hem geen reden om voor een andere locatie te pleiten. "We moeten een keer ophouden. Het is een begrip, een sociaal-cultureel evenement in Haarlem. Dus laat maar zo."

Lees ook: Kermisbond voorziet einde Haarlemse kermis bij verplaatsing naar bos 

Burgemeester Wienen, die bij het debat aanwezig was, kon nog geen toezeggingen doen, maar benadrukte dat het verkleinen of inkorten van de kermis een gepasseerd station is. "We gaan in overleg met de verschillende stakeholders kijken naar een optimale indeling van de kermis, met name in verband met de veiligheid. Dat was de opdracht, niet om de kermis veel kleiner te maken of veel korter te laten duren." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws