Ga naar Content

Schrikbarend tekort aan leraren in Zaanstad: dit schooljaar al bijna 700 keer geen docent voor de klas

In Zaanstad stond dit schooljaar al bijna 700 keer geen leraar voor de klas, terwijl die er wel had moeten staan. Dat melden de Zaanse schoolbesturen Agora en Zaan Primair, die samen 53 van de 56 Zaanse scholen beheren.

Op basisschool De Windroos weten ze alles van het tekort aan leraren. "Ik denk soms: 'mijn god, hoe moet ik dit oplossen?'", zegt directrice Bernadette von den Benken als ze weer eens met een zieke leraar geconfronteerd wordt.

Klassen teruggebracht
Uit pure nood heeft de school de geplande elf groepen teruggebracht naar tien. "Dan krijg je dus weer volle klassen en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Staken doen ze op De Windroos vandaag dan ook niet, om de kinderen voldoende en kwalitatief les te kunnen geven. Die kwaliteit is er de afgelopen maanden al te vaak bij ingeschoten, blijkt uit de cijfers: 

Cijfers dit schooljaar:
- 371 keer is een klas opgevangen door een directeur of begeleider
- 99 maal zijn klassen verdeeld over de school
- 147 klassen zijn naar huis gestuurd
- 9 klassen hebben zeven weken een vierdaagse schoolweek
Cijfers van Agora en Zaan Primair

"Daarmee zitten we in de top van het tekort", vertelt Rien Spies van Agora. Alleen in Amsterdam is het nog erger. Ellen Voskuilen van Zaan Primair noemt de cijfers 'schrikbarend', zeker omdat zij denkt dat het tekort nog verder zal oplopen.

Cijfers nóg hoger
Nog slechter nieuws: de cijfers zijn in werkelijkheid nog veel hoger. "Ik meld niet alles", laat Von den Benken weten. Dan is ze volgens haar te veel tijd kwijt aan de administratie, waardoor kinderen nog korter les zouden hebben. Ook Voskuilen kent andere scholen waar drie klassen zijn teruggebracht naar één. "Dat is niet allemaal gemeld."

Lees ook: Kinderen en ouders bieden petitie aan tegen vierdaagse schoolweek Zaandam

De Zaanse scholen en de gemeente hebben nu een plan van aan pak om zij-instromers zo snel mogelijk voor de klas te krijgen. Maar dat zal pas op zijn vroegst volgend schooljaar zijn. "Dat is te laat", erkent Von den Benken. "De nationale politiek heeft gewoon veel te laat op deze situatie gereageerd. Ze hadden vier jaar geleden al moeten investeren in onze sector."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws