Ga naar Content

Meet-up: Egmond aan Zee dreigt spookdorp te worden door recreatieve verhuur woonhuizen

Het strand, de zee en de duinen. Jaarlijks komen bijna anderhalf miljoen toeristen naar de gemeente Bergen om hier van te genieten. Het brengt veel geld in het laatje van de lokale ondernemers maar al dat toerisme heeft ook een keerzijde. Steeds meer woonhuizen worden gekocht om te verhuren als vakantiehuis, stelt de gemeente Bergen. Dat moet volgens de gemeente aan banden worden gelegd.

"Egmond aan Zee dreigt een spookdorp te worden", aldus Jan Snijder van Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee.

In totaal zijn er 960 woningen in de gemeente Bergen waar niemand ingeschreven staat. Minstens de helft van deze huizen wordt volgens de gemeente verhuurd aan vakantiegangers. Als het aan burgemeester Hetty Hafkamp ligt, moeten woonhuizen gebruikt worden om in te wonen en niet om vakantie in te vieren. Het is volgens haar ook helemaal niet toegestaan. "Het zit in het DNA van de bewoners, het college is daarom ook niet van plan om recreatieve verhuur helemaal te verbieden. Maar om voorzieningen zoals sportclubs en scholen in stand te houden heb je vaste inwoners nodig", aldus Hafkamp. 

Communisme
En daarom wil de gemeente regels opstellen om de recreatieve verhuur aan banden te leggen. Er wordt gedacht aan een vensterperiode waarin bewoners hun huis mogen verhuren. Dat kan gaan om de zomermaanden maar ook om een maximum aantal dagen in het jaar. En dat raakt inwoners in de portemonnee. Leonora Nieuwenhuizen is één van hen. Zij verhuurt een tweede woning in Bergen zo'n zes maanden per jaar aan toeristen. "Het is belachelijk, ik ben een keurige burger en houd me aan alle regels. Dan gaat de gemeente bepalen wie er in mijn bed mag slapen Het is bijna communisme. Dat mag ik toch zelf bepalen, het is mijn eigen huis."

Lees ook: Forse groei toerisme Noord-Holland

Maar daar is Jan Snijder van Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee het niet mee eens. Het verhuren van woningen heeft groot effect op het dorpsleven. ''Woningen worden gekocht als een belegging. Het levert een hoop geld op maar het gaat ten koste van de voorzieningen in het dorp zoals sportclubs en scholen. We moeten daarom nu een streep trekken. Een huis is bedoeld om in te wonen. Er wordt wel een burendag georganiseerd door de gemeente maar sommige mensen hebben helemaal geen buren meer."

Toeristendorpen
Maar volgens Leonora Nieuwenhuizen valt dat ontzettend mee. "We hebben hier helemaal geen probleem. In Amsterdam heb je dat wel maar hier niet. Ik denk dat heel veel winkels hier hun deuren kunnen sluiten als er geen toeristen zijn. Egmond aan Zee en Bergen aan Zee zijn van oudsher toeristendorpen. Ik zie niet wat het probleem is."

Lees ook: Makelaars merken omslag op woningmarkt

Na de zomervakantie wordt het onderwerp besproken in de gemeenteraad. Mochten de plannen doorgaan dan laat Nieuwenhuizen het er niet bij zitten. "Dan gaan we de barricades op. Het wordt weer eens tijd voor protest. Het kan ook te gek. Ik wil me niet de les laten lezen door de gemeente." "Het is een strijd tussen algemeen belang en eigenbelang", stelt Snijder. "Ik gun het Leonora van harte maar ik maak me zorgen om de leefbaarheid van het dorp."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws