West-Friesland

Legionellaramp Bovenkarspel: 20 jaar later

16 maart 2019, 06.34 uur · Aangepast 16 maart 2019, 16.28 uur

NH Nieuws

BOVENKARSPEL - Nog altijd zijn inwoners van Bovenkarspel en omgeving niet vergeten wat de legionella-uitbraak in 1999 teweeg heeft gebracht. Het is deze maand 20 jaar geleden dat de ramp zich voltrok in het Westfriese dorp, maar de impact is nog voelbaar.

De uitbraak van de legionella-bacterie begon op de Westfriese Flora, een grote overdekte bloemenshow. Daar raakten bezoekers besmet met legionella door verneveld water uit een bubbelbad. 

Vlak na de Flora werden velen ziek en kwamen er steeds meer mensen in het ziekenhuis terecht met vergelijkbare symptomen. Artsen dachten in eerste instantie aan longontsteking, maar na verschillende tests kwamen ze erachter dat mensen de legionella-bacterie hadden opgelopen. Al gauw werd toen ook de link met de Westfriese Flora gelegd. 

Lees ook: Legionellaramp van 1999 herdacht in Bovenkarspel

Een van de getroffenen is Ton van Doorn: "Ik weet nog dat ik in het ziekenhuis lag. Het is gewoon niet te beschrijven. Ik had het zo koud." Van Doorn was midden zestig in die tijd en liep nog altijd hard voordat hij ziek werd. Hij overleefde het, maar het herstel duurde lang. Zo kon hij tijdelijk niet meer praten en was een wandeling naar het lokale winkelcentrum vanaf zijn huis loodzwaar. "Ik ben er overheen gekomen. Ik ben thuis begonnen met wat oefeningen en heb uiteindelijk ook mijn vrijwilligerswerk weer opgepakt."

Herdenking
Bij de herdenking in de bomentuin in Bovenkarspel waren ook dit jaar weer veel lotgenoten en nabestaanden van de ramp. Natasja Gerritsen uit Westwoud was er graag bij geweest, om haar opa te herdenken die overleed aan de gevolgen van de veteranenziekte. Maar haar gezondheid liet dit helaas niet toe. "Ik vind het wel heel belangrijk dat de legionella-uitbraak nooit vergeten wordt. Het was zo groot, dat mogen we echt niet vergeten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!