Ga naar Content

Legionellaramp van 1999 herdacht in Bovenkarspel

De legionellaramp van de West-Friese Flora in Bovenkarspel is vandaag herdacht. Hierbij kwamen 32 mensen om het leven en werden ruim tweehonderd bezoekers ziek.

Op een herdenkplaats in Bovenkarspel kwamen ongeveer 40 mensen bij elkaar om de ramp te herdenken. Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd, was toen een onbekende ziekte die door het lang uitblijven van een goede diagnose levens heeft gekost.

Mevrouw Tjakkes-Zonneveld kwam er na een telefoontje van haar dochter achter dat haar man de ziekte had opgelopen. "Kijk eens naar het nieuws, zei ze toen", vertelt Tjakkes-Zonneveld de herdenking. "Ik krijg het er nog benauwd van. Ik heb het ziekenhuis opgebeld en toen zijn zij gelijk naar mijn man gegaan, want pas toen wisten ze wat er was. Mijn man is nooit meer de oude geworden."

Leven aan zijden draadje
De 87-jarige Ton van Doorn liep twintig jaar geleden ook op de Flora en bij hem sloeg het noodlot enkele dagen later ook toe. "Ik kon niet meer lopen, maar liep iedere dag tien tot twintig kilometer hard", blikt hij terug. "In mijn hoofd speelde dat ik nooit meer kon hardlopen, bramen plukken en op vakantie gaan."

Lees ook: Twintig jaar na legionellaramp: "Veel mensen nooit meer de oude geworden"

Van Doorn verloor ook zijn spraak en zijn leven hing aan een zijden draadje. Hij kroop door het oog van de naald in het ziekenhuis, maar kwam er uiteindelijk weer bovenop. Toch heeft de ziekte hem twee jaar lang in de greep gehouden en was het een lange weg naar een goed herstel. 

Steun
Voor vele nabestaanden en lotgenoten is de herdenking een prettige ervaring, want ze vinden steun bij elkaar. Er werd gesproken door de voorzitter van Stichting Veteranenziekte en door de burgemeester Ronald Wortelboer.

Verder werden er gedichten voorgedragen en verschillende kransen gelegd. "Op dit soort momenten komt het vooral terug", weet burgemeester Wortelboer. "De mensen die ziek geworden zijn, daar zijn mensen onder die vandaag nog steeds met de gevolgen te maken hebben. Het is mooi om te zien dat mensen hier samen kunnen komen en steun aan elkaar kunnen hebben."

Eerder spraken we met Natasja Gerritsen, die haar opa verloor bij de ramp

Twintig jaar geleden was de legionella-uitbraak - NH Nieuws

Foto: