Ga naar Content

Begrip en onbegrip over grootschalige bomenkap in Velsen-Noord

Het geluid van de elektrische zaag overstemt door een groot bomenkap-project in Velsen-Noord alles. In het parkje in de hoek tussen de A22 en het Noordzeekanaal zijn de eerste exemplaren omgevallen. In totaal zullen er nog 560 bomen gaan 'sneuvelen' en daar is niet iedereen even blij mee.

Netbeheerder Tennet vervangt een deel van de ondergrondse hoogspanningskabel voor een nieuwe hoogspanningsverbinding. Dat is belangrijk voor de 'leveringgszekerheid van elektriciteit in de Randstad en dus ook in Velsen', zo meldt de gemeente op haar site.

Nieuwe beplanting
Om overal bij te kunnen is het nodig dat er bomen tegen de vlakte gaan, maar "waar bomen worden gekapt, keren nieuwe terug".

Lees ook: Bomenkap in Heemskerk begonnen: "Dit doet pijn"

Toch is niet iedereen blij met de kap van de bomen. "Er verdwijnt al zoveel groen", zegt een vrouw die haar hond uitlaat. "En dan ook dit weer. Blijft er dan niets gespaard?". Een man ziet het anders: "Die leidingen moeten vervangen worden, dan is het logisch dat de bomen eruit gaan. Dat is niet erg."

Voorbereiding op de toekomst
"Je raakt er toch aan gehecht", zegt een bewoonster van Velsen-Noord, die vanuit haar huis nu nog uitkijkt op een rij bomen. Maar deze hebben een oranje markering, wat betekent dat ze er binnenkort aan moeten geloven. "De aanblik zal dus even anders worden. Jammer, maar het is nodig om voorbereid te zijn op de toekomst. Bovendien, ze hebben beloofd dat er nieuwe beplanting komt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: