Ga naar Content

Bomenkap in Heemskerk begonnen: "Dit doet pijn"

Een pijnlijke dag voor veel Heemskerkers. De komende drie dagen domineert het geluid van de kettingzaag om 48 oude bomen aan de oprijlaan van kasteel Marquette te kappen.

Een omstreden kap, want er was de afgelopen jaren veel weerstand vanuit het dorp. Zo werden er met meerdere petities totaal 5500 handtekeningen opgehaald, vertelt Joke Hoobroeckx van Milieudefensief Goed-Aardig. "Het maakt me boos dat het zo is gelopen", zegt ze terwijl de eerste boom valt. "Dit is beeldbepalend voor Heemskerk en eeuwig zonde dat dit nu gebeurt", vult ze aan.

Lees ook: Actiegroepen maken gang naar de rechter

Natuurbeheerder PWN was in alle vroegte paraat om mensen te informeren over waarom dit volgens hen moet gebeuren. "We snappen de emotie", zegt boswachter Paul van der Linden. "Maar diezelfde emotie hebben we bij de cultuurhistorische waarde: een uniforme laan voor de langste oprijlaan van Noord-Holland", aldus Van der Linden.

Ook zouden verschillende bomen in een slechte toestand verkeren.

Lees ook: Actiegroepen tussen hoop en vrees om Heemskerkse bomen te redden

Het geluid van het vallende hout doet pijn bij Marianne van Gemert. Als lid van actiegroep Goed-Aardig maakte ze in samenwerking met onder meer Joke en Peter Dicker een gang naar de rechter. "Maar dat is helaas niet gelukt."

Ze schudt met haar hoofd. "Dit doet pijn. In die zevenenhalf jaar heb ik vele foto's gemaakt en dat ga ik toch ook vandaag meer weer doen."

Nieuwe bomen
In het najaar worden de nieuwe bomen geplant. De werkzaamheden duren nog tot na het weekendeinde.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH / Dennis Mantz