Ga naar Content
Gooi

Grote schok voor Bibian Mentel: na operatie 'deden benen het niet'

11 maart 2019, 14.20 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Facebook / Edwin Spee

Aanvankelijk leek de operatie die snowboardster Bibian Mentel vorige week vanwege een tumor in haar rug moest ondergaan 'zeer geslaagd', maar een dag later volgde een enorme domper: de Loosdrechtse kon haar benen niet meer bewegen.

Dit schrijft Mentels partner Edwin Spee in een emotioneel Facebookbericht.

"Donderdagochtend was er toch wel grote paniek", schrijft Spee. "Bibian werd wakker en had geen gevoel meer in haar benen. Donderdag en vrijdag daarom heel veel onderzoeken gehad maar niets te vinden en niets te zien."

Lees ook: Operatie snowboardster Bibian Mentel vanwege tumor in rug is 'zeer geslaagd'

Artsen stonden voor een raadsel. Niets leek namelijk te wijzen op permanente schade aan haar benen. Maar toch kon de drievoudig paralympisch kampioen niet lopen. Spee: "Het enige wat ze kunnen bedenken is dat door het langdurig werken met hoge temperatuur in de ruggenwervel de omliggende zenuwwortels misschien, via geleiding, toch zijn beschadigd."

Weer beetje gevoel terug in been
Na enkele dagen lijkt het wel weer de goede kant op te gaan. "Haar linkerbeen heeft weer wat gevoel en ze kan ondertussen zelfstandig met veel moeite haar knie optrekken. Haar rechterbeen gaat minder goed: in dit been zit wel een hele kleine vooruitgang maar hier kan ze tot nu toe nagenoeg nog niets mee."

Lees ook: Bibian Mentel ondergaat vier uur durende operatie vanwege tumor in rug

Neurologen denken dat de zenuwen zich zullen herstellen en de functies in Mentels benen weer terug zullen komen. De snowboardster moet wel geduld hebben: het herstel kan weken, zo niet, maanden duren. "Maar we hebben goede hoop dat ze uiteindelijk weer kan lopen", zegt Spee. "En als iemand dit kan dan is het Bibian wel."

Vier uur durende operatie
Mentel moest vorige week de vier uur durende operatie ondergaan, nadat ze al enkele weken last van haar rug had en een scan liet maken. Er bleek een tumor in te zitten. In 2001 werd een onderbeen van Mentel geamputeerd vanwege botkanker. Daarna keerde de ziekte meerdere keren terug.

NH Nieuws sprak de snowboardster eerder over haar jarenlange strijd tegen de ziekte:

Bibian Mentel stort zich op dansavontuur - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!