Ga naar Content

Ondanks massaal protest gaat woningbouwvisie voor Haarlem-Zuidwest verder: "Kaarten al geschud"

Met honderden kwamen gisteravond de wijkbewoners van Haarlem-Zuidwest naar het stadhuis om te protesteren tegen de plannen voor 2100 woningen in hun buurt. Maar 'de kaarten zijn al geschud', zo constateerde een bezwaarmaakster.

Wethouder Floor Roduner probeerde de wijkbewoners en de commissieleden van de gemeentereaad gisteren te overtuigen dat de plannen nog niet in beton zijn gegoten. Er worden nog meer studies gedaan naar de verkeersknelpunten bijvoorbeeld. 

Maar de bewoners verwachten daar niet veel van. "Het blijft druk en het wordt nog veel drukker." De langgerekte wijk van de Nieuwe Bavo kathedraal tot aan Heemstede wordt door het spoor in tweeën gesplitst. En dat is een grote hindernis in de spits. 

Het college van B&W van Haarlem denkt dat met deze visie in de hand bij de bestemmingsplannen nog genoeg ruimte is om de verkeersknelpunten aan te pakken. Maar daar is coalitiepartner het CDA niet van overtuigd. 

(tekst gaat door onder video) 

Coalitiepartner CDA sceptisch over 2100 woningen in Haarlem-Zuidwest - NH Nieuws / Geja Sikma

De oproep van het CDA om niet stug vast te houden aan het aantal van 2100 woningen in Haarlem-Zuidwest kan van belang zijn bij de vaststelling van de definitieve versie in het najaar. Dan moet voor ook andere politieke partijen wel duidelijk zijn hoe de infrastructuur passend is voor een verdubbeling van het aantal woningen in de wijk. 

Hoogbouw
Dat aantal woningen kan in de zone van 2 kilometer bij 500 meter alleen gebouwd worden in de hoogte. De grote vrees van de direct aanwonenden in de wijk. 

Lees ook: Teleurstelling hoogouwplannen in oude Haarlemse wijk: "je moet wel zorgen dat het leefbaar blijft"

Maar ook dat zal niet zo'n vaart lopen volgens wethouder Roduner. "Het kan zonder dat we daar één grote Berlijnse muur van tien verdiepingen neerzetten", is zijn stellige overtuiging. En dan komt er volgens hem ook nog meer groen bij in het gebied. 

Wel realiseert Roduner zich dat er nog meer naar de Haarlemse bewoners gecommuniceerd moet worden over wat de noodzaak is voor de ambitieuze woningbouwplannen. Daar werd hij gisteravond bij geholpen door Ronald Kamstra van woningcorporatie Pré Wonen: 

Woningcorporaties blij met vele woningen in Spoorzone - NH Nieuws / Geja Sikma

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Geja Sikma