Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Teleurstelling hoogbouwplannen in oude Haarlemse wijk: "Je moet wel zorgen dat het leefbaar blijft"

5 maart 2019, 06.27 uur · Door Geja Sikma

Het wordt een verhit debat komende donderdag op het Haarlemse stadhuis. Eén van de grotere woningbouw-zones wordt besproken door de politiek. De wijkbewoners van Haarlem-Zuidwest zullen van zich laten horen. Want ze snappen niet waarom er een verdubbeling van hun wijk wordt gepland, op de kleine oppervlakte tussen de oude huizen en het spoor.

"Je kunt niet alleen de hoogte ingaan", vindt Alex Erens uit de Stephesonstraat. "Je moet wel zorgen dat het leefbaar blijft!"

Hij zit samen met nog tientallen buren en ondernemers in de Meedenkgroep. Ze hebben mee mogen praten over de ambitieuze plannen van de gemeente. Maar ze zijn teleurgesteld over het plan dat nu ter discussie ligt. "Er is totaal geen onderzoek geweest. Er komen zoveel woningen en thats it!"

Lees ook: In kaart: waar bouwt het overvolle Haarlem nog tienduizend woningen?

Erens heeft de tekeningen die bijgevoegd zijn bij de Conceptvisie Ontwikkelzone Zuidwest met krijt uitgetekend op straat. Het trottoir en de rijweg zijn gehalveerd, veel parkeerplaatsen zijn uitgegumd en de hoogbouw in de straat komt veel te dichtbij om nog fijn te kunnen wonen in deze straat, vindt Erens. 

Plus2100
Tot een paar maanden geleden wisten nog maar weinig buurtgenoten van Erens wat hen te wachten stond. Daarom is er op eigen initiatief van een groep wijkbewoners, Plus2100, een enquête gehouden. Volgens woordvoerder Michiel Piers zijn de meesten mensen zich 'een hoedje geschrokken'. "Negen van de tien vinden dat 2100 woningen te veel is."

En dan gaat het niet alleen over hoogbouw, maar er zijn ook veel zorgen over het verkeer. "Een verdubbeling van de wijk is ook een verdubbeling van het verkeer", licht Piers toe. "En bewoners hier weten dat je er nu al een half uur over doet om de stad uit te komen."

Litteken
De meeste wijkbewoners zijn absoluut niet tegen woningbouw. Maar ze hopen dat de gemeente eerst een goed haalbaarheidsonderzoek doet. 

"Het wordt een litteken in de stad!", vindt Michiel Piers. "Als die wijk er eenmaal staat zijn deze bestuurders weg en zijn de problemen onoplosbaar geworden." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Haarlem-Zuidwest - NH Nieuws / Geja Sikma