Ga naar Content

Beren Boyko en Boyana werden gefokt voor de jacht, maar zijn nu veilig in Anna Paulowna

In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op landgoed Hoenderdaell Anna Paulowna. Op het landgoed worden sinds jaar en dag grote roofkatten opgevangen, die elders zijn verstoten. Daarnaast zijn er nog tal van andere diersoorten te vinden. Van alpaca's tot zeearenden: Hoenderdaell is een thuis voor tientallen dieren.

Remy, het kleine leeuwtje dat in een weiland in Tienhoven werd gevonden, moet nog even rustig wennen aan zijn nieuwe plek bij Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell. Dat geeft NH Nieuws de kans om eens goed rond te kijken in het park. Zo ook bij beren Boyko en Boyana die onder erbarmelijke omstandigheden werden weggehaald uit een fokcentrum in Bulgarije.

Via de wallaby's en de rendieren op het landgoed komen we eerst aan bij de hyena's. De ene mist een oor, de ander heeft een gespleten neus, weer een ander heeft een kale rug; de dieren zijn niet altijd lief voor elkaar.

Lees ook: Het bizarre verhaal van Remy: hoe een gedumpt leeuwtje naar Anna Paulowna kwam

"Wij kunnen ze zo wel goed herkennen, maar het is altijd wel een naar gezicht. Je zou zeggen: als er eentje gebeten is, halen we hem uit de groep en verzorgen we hem. Maar dan komt het moment dat hij weer terug in de groep moet en dan wordt hij weer aangevallen", vertelt verzorger Daphne Pels. "Eigenlijk laten we ze altijd zitten. Hyena's hebben dan ook, juist omdat het zulke vechtersbazen zijn, een mega grote weerstand. Hoe ernstig het ook lijkt, ze helen heel snel. We zien dat wonden vaak al binnen twee dagen weer dicht zijn. Dat is toch genetisch bepaald. We maken ons daarom niet zo snel zorgen."

Boyko en Boyana
Dat de natuur vaak een handje meehelpt is duidelijk te zien bij het stereotype gedrag van de Europese beren die in het park verblijven. De twee beren Boyko en Boyana komen uit een voormalig Bulgaars fokstation. De dieren, die werden gehouden om te worden afgeschoten door plezierjagers, zaten daar in betonnen bakken van tien bij tien meter.

Daphne Pels: "Het fokken gebeurt niet meer, die stations zijn al een tijdje gesloten. We hebben er voor gekozen om twee beren op te nemen."

Wennen aan hun nieuwe verblijf
Ze moesten eenmaal aangekomen in Hoenderdaell nog erg wennen aan hun nieuwe verblijf. Hun hele leven zaten ze op beton en nu kregen ze voor het eerst gras onder de poten. Beide beren vertoonden ernstig verstoord gedrag: ze liepen heen en weer en draaiden onrustig met hun kop. Iedere keer hetzelfde stukje, tien meter heen en tien meter terug. Precies zoals ze dat in hun betonnen bak gewend waren. De verzorgers deden er alles aan om het gedrag te veranderen, maar niets lukte.

Wat de verzorgers niet wisten, was dat Boyana was gedekt. Na de winterslaap kwam ze uit haar slaapplaats met twee kleine beertjes. "We hebben ze toen eerst een tijdje uit elkaar gehouden. Toen de jongen een aardig formaat hadden bereikt, hebben we ze bij elkaar gezet. Door het krijgen van jongen en het vergroten van de groep is dat stereotype gedrag helemaal verdwenen. Dat vinden wij heel mooi om te zien."

Volg de avonturen van Remy
In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op landgoed Hoenderdaell Anna Paulowna. Op het landgoed worden sinds jaar en dag grote roofkatten opgevangen, die elders zijn verstoten. Daarnaast zijn er nog tal van andere diersoorten te vinden. Van alpaca's tot zeearenden: Hoenderdaell is een thuis voor tientallen dieren. Bekijk alle aflevering hier.

Foto: NH