Ga naar Content
Noord-Holland

SolaRoad in gebruik genomen

7 maart 2019, 13.25 uur · Aangepast 7 maart 2019, 14.04 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

In Noord en Zuid-Holland is in totaal 150 meter zonnewegdek in gebruik genomen. Met deze twee trajecten wordt een belangrijke stap gezet om zonnepanelen in het wegdek elektriciteit te laten opwekken.

De stroken zonnewegdek zijn aangelegd op de parallelweg langs de N232 in de Haarlemmermeer en op de busbaan langs de N218 bij Spijkenisse in Zuid-Holland. De energie die de SolaRoad opwekt kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s en huishoudens. Wanneer in de toekomst een derde van het totale Nederlandse wegennet, zo’n 140.000 kilometer, uit zonnewegdek zou bestaan, dan kunnen alle 9 miljoen auto’s gevoed worden vanuit SolaRoad!

De techniek die SolaRoad gebruikt is ontwikkeld door TNO, de Provincie Noord-Holland, Strukton Civiel en Dynniq. Deze is de afgelopen jaren succesvol getest op 90 meter fietspad bij Krommenie. Inmiddels zijn de zonnewegdekken dermate doorontwikkeld dat ze kunnen worden toegepast op de rijbaan.

Lees ook: Autorijden op zonne energie

Elisabeth Post, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland: "De pilot met het SolaRoad-fietspad in Krommenie heeft ons veel geleerd sinds 2014. We weten dat het wegdek voldoende energie opbrengt en goed presteert met de belasting van fietsers. Ik heb steeds uitgekeken naar de toekomst, waarin dit zonnewegdek uit zou groeien tot een product waarover ook zwaar verkeer kan rijden. Op dat punt staan we nu.”

Lees ook: SolaRoad levert meer energie dan verwacht

De provincies zijn als eerste afnemers zeer enthousiast over SolaRoad. Ze willen als wegbeheerders ervaring opdoen met het beheer, onderhoud. Zonnewegdekken hebben een dubbele functie zonder enige vorm van hinder voor de weggebruiker of de omgeving. Zonnewegen kunnen daarmee een forse bijdrage leveren aan hun doelstellingen om meer duurzame energie op te wekken.

De verwachte elektriciteitsopbrengst per 100 meter zonnewegdek ligt nu rond de 30.000 kWh per jaar.