Ga naar Content

Bezorgde Bergenaren willen einde 'politieke chaos': "Minister moet ingrijpen"

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken moet zo snel mogelijk naar Bergen komen om een einde te maken aan de 'politieke en bestuurlijke' chaos. Dat stellen vier actiegroepen uit de gemeente Bergen in een brief aan de minister.

"De onrust in onze gemeente wordt steeds groter en de sfeer steeds grimmiger", aldus de briefschrijvers. Het is al een tijdje erg onrustig in de Bergense politiek. Zo zijn er inmiddels alweer twee wethouders gesneuveld sinds het nieuwe college aantrad. Inmiddels is er een formateur bezig om een nieuw college samen te stellen.

Nog steeds is er grote verdeeldheid over een aantal hete hangijzers. "Onze burgemeester is niet in staat groepen nader tot elkaar te brengen, noch een verbindende rol te spelen. Integendeel, er is in de afgelopen jaren steeds meer fragmentatie binnen onze gemeente ontstaan. Dat vinden wij zorgelijk."

Lees ook: Wethouder Bergen moet veld ruimen: ''Dit getuigt van weinig zelfreflectie'

Naast de politieke partijen die elkaar de tent uitvechten is er ook nog het strafrechtelijk onderzoek naar de topambtenaar die ontslagen werd vanwege belangenverstrengeling.

De ambtenaar sloot een hypotheek af bij een projectontwikkelaar die ook bouwt in de gemeente. "Het vertrouwen in het gemeentebestuur, het vertrouwen in de gemeentepolitiek, het vertrouwen dat de gemeente er ook is in het belang van de burger is naar een dieptepunt gedaald."

Lees ook: Bergense ambtenaar op non-actief vanwege onderzoek naar verstrekte hypotheek

René Meijer, van de Stichting Mooier Bergen, vindt dat zijn rol veel beter onderzocht moet worden. "In het vorige college zijn besluiten genomen die gebaseerd zijn op foute informatie. Voor ons is kraakhelder dat er hele foute dingen zijn gebeurd, maar daar wordt tot nu toe niet over gesproken. Wij willen dat de onderste steen boven komt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Google Streetview