Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Wethouder Bergen moet veld ruimen: ''Dit getuigt van weinig zelfreflectie''

19 december 2018, 06.44 uur · Aangepast 19 december 2018, 07.21 uur

Wethouder Frits Westerkamp van de gemeente Bergen is gisteravond opgestapt. Hij kreeg tijdens een raadsvergadering een motie van wantrouwen aan zijn broek rondom het plan 'De 7 Dorpelingen'. Hij hield uiteindelijk de eer aan zichzelf en stapte op.

''Uiteraard vind ik het heel jammer, want op veel vlakken ervoer ik bij medewerkers en inwoners de wil en motivatie om met democratische vernieuwing aan de gang te gaan'', zo laat hij weten op zijn Facebookpagina.

Het grote struikelblok voor de wethouder is uiteindelijk het plan om het nieuwe centrum van Bergen een metamorfose te geven. Het plan dat er ligt, vindt de nieuwe coalitie te grootschalig en vooral de bouw van een grote supermarkt is een doorn in het oog voor de partijen die nu de dienst uitmaken.

Lees ook: Drie mogelijke alternatieven voor bekritiseerd centrumplan Bergen

De nieuwe machthebbers willen het oude plan terugtrekken. En wethouder Westerkamp krijgt het op zijn bordje. Een hoofdpijndossier aangezien er al tientallen jaren over gesteggeld wordt. De raad is ernstig verdeeld en uiteindelijk is het Koos Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen die wethouder Westerkamp de definitieve nekslag toedient. 

Boos
Hoewel hij eerst in het college zat en voor het terugtrekken van het plan is, gooit hij uiteindelijk de kont tegen de krib. Na een ruzie stapt hij uit het college. Daardoor is de wankele stemverhouding van tien tegen tien bij dit dossier in het voordeel van de oppositie. Want de beslissende elfde stem is van Bruin. ''Er is geen sprake van rancune, er zit absoluut geen wrok bij. Er zijn misschien mensen boos op mij maar ze moeten boos zijn op de wethouder.'' 

Zo denken meerdere partijen erover. Ze verwijten de wethouder een gebrek aan regie. Ze vinden dat Westerkamp geen nieuwe argumenten gevonden om het oude plan in te trekken. Ook vinden ze dat de financiële risisco's van het intrekken van het oude plan te groot zijn geworden. ''Elke kleuter weet dat als je een besluit opzegt geld gaat kosten. Daar kun je het college niet de schuld van geven. Het getuigt van weinig zelfreflectie'', aldus de vertrekkend wethouder. 

Stekker eruit
De grote vraag is wel hoe het nu verder moet met de politiek in Bergen. Twee wethouders zijn al gesneuveld en er is ook geen meerderheid meer nu Behoorlijk Bestuur Bergen gisteravond voor de kant van de oppositie heeft gekozen. Maar Femke Ouwendag, leider van de coalitie, van GroenLinks trekt niet de stekker eruit. ''Vooralsnog is daar geen enkele sprake van want het college heeft een grote verantwoordelijkheid en zal zorg dragen voor de continuïteit maar het wordt wel een stuk moeilijker.'' 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Tom Jurriaans