Ga naar Content

In discussie over N201: Natuur opofferen voor asfalt?

De provinciale weg N201 bij Hilversum is vaak erg druk en zorgt ook voor verkeer door Hilversum heen. Mag een oplossing te koste gaan van de natuur? Hilversummers Rob Noteboom en Robert Fiolet gingen daarover in discussie op de Hilversumse markt.

De N201 zorgt voor verhitte gemoederen. Al ruim 11.000 mensen tekenden een petitie tegen een mogelijke weg over de hei. Aan de andere kant zijn er ook mensen die vinden dat er wel degelijk wat moet gebeuren, omdat ze dagelijks in de file staan of omdat ze overlast ondervinden van het drukke verkeer dat via de N201 door hun wijk rijdt. Voer voor discussie dus en zéker een thema tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten. Rob en Robert kruisten de degens tijdens een meetup.

Dag en nacht overlast
"De Diependaalselaan is één van de meest vervuilde lanen van Nederland", zo vertelt Rob Noteboom. Hij woont aan de Diependaalselaan en merkt hoeveel verkeer van de N201 door Hilversum naar de A27 rijdt. "Dag en nacht heb ik overlast. Het verkeer is de laatste zes jaar gigantisch toegenomen. Er is veel sluipverkeer van vrachtwagens van de bloemenveiling in Aalsmeer." 

De N201 aanpakken is wat hem betreft dan ook een must. "Het verkeer moet smooth om Hilversum heen lopen. Er moet een ring komen. Dat woord wordt al heel lang gebruikt, maar er is nog niks gebeurd." Dat de natuur daar een beetje voor moet wijken, neemt hij op de koop toe. "Ik wil zoveel mogelijk natuur behouden, maar er zal iets moeten gebeuren. Van mijn part wordt het een tunnel." 

'Alles vernietigen, verschrikkelijk'
"De bereikbaarheid zal er niet door worden opgelost als we N201 verbreden of verleggen", zegt Robert Fiolet van bewonersvereniging Groene Meren. "Meer asfalt zal ook niet zorgen voor minder verkeer." Hij pleit voor betere alternatieven als openbaar vervoer en de fiets. "Ik verwacht dat er door een bredere of verlegde N201 er juist meer verkeer overheen gaat rijden en dat het probleem voor de Diependaalselaan niet wordt aangepakt." Hij vindt wel net als Rob dat het de gemeente en de provincie zich meer moeten inspannen om het vrachtverkeer om Hilversum heen te leiden. 

Lees ook: Tegenstanders brede N201 trekken naar provincie Utrecht: "Geen besluit gebaseerd op fantasieën"

Rob en Robert verschillen op veel punten, maar delen het wantrouwen tegenover de wijze waarop de politiek met dit thema omgaat. De gemeente heeft nog geen definitief standpunt ingenomen en de provincie Noord-Holland houdt ook alle opties open door een besluit een jaar vooruit te schuiven.
 
"Ik vind dat de gemeente zich moet uitspreken tegen een weg op de hei", zegt Robert. Rob: "We moeten als burgers de handen ineenslaan als we als de politiek niet luistert. We zijn het over één ding eens: er moet een oplossing komen. Als we Hilversum schoon willen houden, is dat niet alleen in de natuur, maar ook in de stad."

Bekijk hieronder de volledige discussie tussen Rob en Robert:

Meetup: N201 aanpakken of natuur sparen - Joost Lammers / NH Nieuws


☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.
Foto: Joost Lammers / NH Nieuws