Ga naar Content

Kinderdagverblijven in Weesp lopen vast in ambtelijke molens van de gemeente

Heeft de gemeente liggen slapen, is er geen locatie beschikbaar of zoeken de kinderdagverblijven niet hard genoeg? Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de huidige kinderopvang-crisis in Weesp. Maar aan de kinderdagverblijven ligt het niet. Zowel Otje als Kindergarden zijn al lange tijd op zoek naar meer ruimte om aan de groeiende vraag te voldoen. En ze voelen zich hierbij niet gesteund door de gemeente.

Vorige week overhandigden Justus Cramer en Alex van der Baan de petitie 'Meer kinderopvang in Weesp'. Volgens de opstellers heeft de gemeente te weinig gedaan om voldoende kinderopvangplekken te realiseren voor de vele gezinnen die naar Weespersluis verhuizen.

Lees ook: Kinderopvang-crisis in nieuwbouwwijk Weespersluis: bewoners overhandigen petitie

De komende jaren worden in de nieuwe wijk 2.750 woningen opgeleverd en een groot deel van de gezinnen is hopeloos op zoek naar een plek op een kinderdagverblijf. Weesp telt nu nog 19.000 bewoners maar krijgt er door de aanleg van de nieuwe wijk minstens 6.000 bewoners bij, waaronder veel jonge gezinnen uit Amsterdam. Dat er geen rekening gehouden is met voldoende kinderopvang, is voor de aanstaande bewoners onacceptabel.

Businessplan
Volgens wethouder Astrid Heijstee-Bolt is het niet de taak van de gemeente om panden ter beschikking te stellen. Pas als de kinderdagverblijven zelf een locatie hebben gevonden kan de gemeente helpen met het faciliteren. Toch verklaart de wethouder tegen NH Nieuws dat ze de afgelopen tijd wel degelijk op zoek zijn geweest naar locaties voor kinderopvang. "Deze locaties zijn ook beschikbaar voor partijen om in te investeren. Maar de partijen moeten dan wel een businessplan hebben", aldus de wethouder.

Kijk hier naar het hele interview dat NH Nieuws had met wethouder Astrid Heijstee-Bolt:

wethouder Astrid Heijstee over kinderopvang Weesp - NH Nieuws

Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt echter dat de meerdere kinderdagverblijven wel actief op zoek zijn naar locaties en dat ze zich hierin weinig gesteund voelen door de gemeente.

Kindergarden:
Even een businessplan maken is voor Kindergarden geen probleem. Kindergarden is met 54 vestigingen in Nederland een grote speler in het veld. "Als we een pand hebben, dan kunnen we het verbouwen en kunnen we met drie maanden open", zegt algemeen directeur Nicole Krabbenborg zelfverzekerd tegen NH Nieuws. Belangrijk is dan wel dat de gemeente helpt met het versnellen van het vergunningentraject.

Kindergarden heeft momenteel één locatie in Weesp, deze telt slechts 31 kindplaatsen, terwijl er 136 kinderen op de wachtlijst staan. "Dus we willen er heel graag een grote vestiging openen, zodat er dagelijks 80 tot 100 kinderen naar toe kunnen gaan", aldus algemeen directeur Nicole Krabbenborg.

In cirkeltjes draaien
Kindergarden is al een jaar actief op zoek naar een locatie, zonder succes: "De hebben vorig jaar contact opgenomen met de projectontwikkelaar, die heeft ons doorgestuurd naar de gemeente, de gemeente heeft ons in contact gebracht met de scholen. De scholen zeggen je moet weer naar de gemeente toe. Je merkt dat er zo’n cirkeltje is dat iedereen wel met elkaar praat maar niemand hakt een knoop door", legt directeur Krabbenborg uit.

Kijk hier naar het hele interview met algemeen directeur Nicole Krabbenborg van Kindergarden:

Interview Nicole Krabbenborg Kindergarden - NH Nieuws

Kinderdagverblijf Otje
Ook kinderdagverblijf Otje is ook al langer op zoek naar een nieuwe locatie om te groeien. Momenteel hebben ze 36 plekken en staan er 50 kinderen op de wachtlijst. Ze hebben het afgelopen jaar diverse panden voorgedragen aan de gemeente. Maar telkens liep het vast op de regelgeving en vergunningen.

Ook nu heeft het kinderdagverblijf een optie op een droomlocatie. En ook deze voldoet volgens de gemeente weer niet aan de eisen. "Het pand staat volgens de gemeente te dicht op het spoor waardoor het te gevaarlijk zou zijn", legt eigenaar Femke van der Meer uit tegen NH Nieuws. Onbegrijpelijk, vindt ze: "Gevaarlijke stoffen worden alleen ‘s nachts over het spoor vervoerd. En de drukke straat waar ze nu aan zitten is vele malen gevaarlijker dan een afgeschermd spoor, 100 meter verderop."

Standaard-regeltjes
"Ook heeft de gemeente berekend dat we vijftien personeelsparkeerplekken nodig hebben terwijl er maar twee medewerkers met de auto komen, vult mede-eigenaar Sevgi Tonkas aan. "Wij willen deze parkeerplekken veranderen in een speelplaats om aan de regels voor buitenruimte te voldoen", legt ze uit. "Het zou mooi zijn als de gemeente open staat voor oplossingen en zich niet zo vasthoudt aan de standaard-regels."

Kijk hier naar het hele interview met Femke van der Meer en Segvi Tonkas van Kinderdagverblijf Otje.

Interview met Kinderdagverblijf Otje - NH Nieuws

Zowel Kindergarden als Otje zijn afgelopen week (voor het eerst) uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de wethouder. Het lijkt erop dat de petitie van Van der Baan en Cramer effect heeft en de gemeente tot bewegen aanzet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!