Ga naar Content

Kinderopvang-crisis in nieuwbouwwijk Weespersluis: bewoners overhandigen petitie

Justus Cramer en Alex van der Baan hebben gisteravond de petitie 'Meer kinderopvang in Weesp' aangeboden aan de gemeente Weesp. De opstellers willen dat de gemeente snel voor extra opvangplekken zorgt om de onrust bij de aanstaande bewoners van de nieuwe wijk Weespersluis weg te nemen.

De komende jaren worden in de wijk 2.750 woningen opgeleverd en een groot deel van de gezinnen is hopeloos op zoek naar een plek op een kinderdagverblijf.

"In juni staan hier 300 gezinnen op de stoep met kinderen. Mensen weten zich geen raad, want niemand weet waar ze de kinderen moeten laten", aldus petitionaris Justus Cramer. Cramer verhuist zelf in juni naar Weesp. Zijn twee kinderen staan al negen maanden op wachtlijsten van alle kinderdagverblijven in de omgeving. "In 2019 is er sowieso geen plek en ook in 2020 wordt er geen plek verwacht. Dit is echt onacceptabel."

Lees ook: Nieuwe bewoners Weespersluis luiden noodklok: "Meer kinderopvang in Weesp!"

Cramer hekelt de afwachtende houding van de gemeente. "De gemeente kan gebouwen beschikbaar stellen of gebouwen een andere bestemming geven en daarmee ruimte creëren. Desnoods een tijdelijke noodvoorziening regelen, al is het maar een keet. Er moet nu iets gebeuren."

Tekst gaat door onder de video

interview Justus Kramer over Kinderopvang - NH Nieuws

Gebrek aan regie
Ook Alex van der Baan verhuist deze zomer van Amsterdam naar Weesp en ook hij heeft geen opvangplek voor zijn zoon. Volgens Alex van der Baan toont de gemeente Weesp in deze kwestie een groot gebrek aan regie. "Dit is iets dat zeer planbaar is en iets wat je kan zien aankomen. Het kan niet nieuw zijn dat als je zoveel woningbouw oplevert er ook kinderen gehuisvest moeten worden op kinderopvangplaatsen."

Volgens Van der Baan willen de kinderdagverblijven in de omgeving graag investeren in meer kinderopvang, maar vinden ze niet de aansluiting bij de gemeente Weesp waar ze op hadden gehoopt. Van der Baan wil nu met de gemeente, de bewoners en de kinderdagverblijven een werkgroep oprichten om te kijken of ze samen dit probleem kunnen oplossen.

Tekst gaat door onder de video

interview Alex van der Baan over kinderopvang Weesp - NH Nieuws

Volgens wethouder Astrid Heijstee-Bolt is het niet de taak van de gemeente om een kinderdagverblijf te runnen, maar is dat een taak van de marktpartijen. "Wij hebben zelf geen panden. Maar we zijn de afgelopen tijd wel op zoek gegaan naar locaties voor kinderopvang. Deze locaties zijn ook beschikbaar voor partijen om in te investeren. Maar de partijen moeten dan wel een businessplan hebben om te willen investeren", aldus de wethouder.

Ook probeert de wethouder nu de oplevering van de geplande kinderopvang in de nieuwe wijk te versnellen van 2024 naar 2021. "Wij zijn nu met de verantwoordelijke ontwikkelaar aan het kijken of gelijktijdig met de oplevering van de school in begin 2021 ook het kinderdagverblijf geopend kan worden", vertelt Heijstee-Bolt.

Kijk hier naar het hele interview met wethouder Astrid Heijstee-Bolt

wethouder Astrid Heijstee over kinderopvang Weesp - NH Nieuws

Cramer en Van der Baan hebben er echter weinig vertrouwen in dat er voor de korte termijn een oplossing komt en beraden zich op volgende stappen. Ze hebben inmiddels de actiegroep ‘De kleine Weespers’ opgericht.