Ga naar Content
West-Friesland

Toch groen licht voor werkzaamheden aan Markermeerdijken

3 maart 2019, 16.05 uur
Door: · Foto:

Het Hoogheemraadschap mag tóch doorgaan met het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden aan de Markermeerdijken. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Omwonenden stapten op 19 februari naar de Raad van State in Den Haag. Ze willen dat de provincie de werkzaamheden om de dijk te versterken onmiddellijk stopt, tot er uitspraak is gedaan in een zogenoemde bodemprocedure.

Lees ook: Versterking Markermeerdijken van start

In 2006 werd bepaald dat de historische Markermeerdijken versterkt moeten worden, maar bewoners zien het ingrijpende dijkversterkingsplan van de Provincie en het Hoogheemraadschap niet zitten. Om aan te tonen dat erook minder ingrijpende opties zijn voor dijkversterking, startten zij de bodemprocedure, maar de uitspraak daarin volgt pas dit najaar.

Lees ook: Bewoners doen laatste poging om historische Markermeerdijken te redden

Het Hoogheemraadschap is dessalniettemin begonnen met voorbereidende werkzaamheden aan de dijk, zonder te wachten tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan in die bodemprocedure.

Financiële belangen
Volgens de Raad van State mag het Hoogheemraadschap hier toch mee doorgaan, onder meer omdat de financiële belangen zwaar wegen. Als het project nu geschorst zou worden, dan zou dat te veel geld kosten. Wel mogen er geen 'onomkeerbare werkzaamheden' die de dijk zouden kunnen aantasten worden verricht. 

"Wij zijn blij dat de dijk tot de uitspraak niet wordt aangetast, maar ook teleurgesteld dat de alliantie door mag gaan met voorbereidende werkzaamheden" reageert bewoonster Joke. "Voor de mosselbanken, de vogels en de kwaliteit van het water in Natura 2000 gebied is dit slecht nieuws." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!