Amsterdam

Podcast: 'Bouw Haven Stad met 70.000 woningen is niet reeël!'

1 maart 2019, 16.20 uur · Aangepast 1 maart 2019, 18.33 uur · Foto: Plevier+Hoope Architects

Whatsapp

Volgens Jaap Bond, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, zijn de plannen van Amsterdam voor de bouw van Haven Stad in het Westelijk Havengebied niet reeël. De nieuwe woonwijk gaat volgens Bond ten koste van de werkgelegenheid en de energietransitie.

"Ze willen heel graag binnenstedelijk bouwen, maar als je een stad zo groot als Haarlem gaat neerzetten in een Noordzeekanaalgebied, wat betekent dat voor de keuzes die je moet maken voor de energietransitie? Want ook dat wil de stad. En daar heb je dat Noordzeekanaalgebied ook voor nodig. Amsterdam moet keuzes maken", aldus de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond.

Lees ook: Oog op de Metropool: De energietransitie

Keuzes
Bond vindt dat Amsterdam het economisch belang van de haven onderschat. "Je moet zorgen dat je geen tweede Londen wordt, je moet zorgen dat er in de stad ook gewone, hardwerkende mensen kunnen werken en wonen. Bovendien heeft Amsterdam ook de ambitie om een duurzame stad te worden, maar voor die energietransitie heb je heel veel ruimte nodig." 

Lees ook: Amsterdam gaat akkoord met plannen voor megawijk Haven Stad

Zeesluis
"De wens is te veel de vader van de gedachte", zo vat Jaap Bond de Amsterdamse houding samen. Men kijkt vooral naar woningbouw maar vergeet het belang van de energietransitie en economie. "We bouwen nu de grootste sluis van de wereld en die bouwen we niet om sloepen doorheen te laten varen".

Samenwerking
De samenwerking in de Metropoolregio kan veel beter. Met name op het gebied van woningbouw is Amsterdam, volgens Bond, heel erg in zichzelf gekeerd. Om voldoende huizen te bouwen heb je de hele Metropoolregio nodig. "Amsterdam zou hierin de regie moeten nemen, maar dat doen ze niet." Volgens de gedeputeerde is de stad hierbij te veel met zichzelf bezig.

Luister hier naar de Podcast met Jaap Bond. De nieuwe woonwijk Haven Stad in het Westelijk Havengebied is niet reëel en gaat ten koste van werkgelegenheid, zegt Bond. Amsterdam moet volgens hem zorgen dat het geen tweede Londen wordt. (Haven Stad vanaf 7:28)

Noord-Holland is de meest ondernemende provincie van Nederland. Hier wordt richting gegeven aan de toekomst. Maar door wie? Wie zijn die mensen? Wij noemen ze De Aanvoerders.

Whatsapp