Ga naar Content

Oog op de Metropool: Ruimte voor energie

Meer en hogere windmolens, eindeloze daken en weilanden vol zonnepanelen en fors meer verdeelstations en hoogspanningsmasten voor een betrouwbaar electitriciteitsnet. Door de energietransitie gaat ons landschap op de schop.

"Het is nauwelijks voor te stellen maar er gaat heel veel veranderen". Planoloog Ton Bossink ziet de komende jaren grote veranderingen in het landschap van de Metropoolregio. De energietransitie is noodzakelijk om af te komen van onze gasverslaving en moet de CO2 uitstoot flink verlagen. Maar er moet flink gebouwd worden.

Windenergie
Windmolens leveren straks een grote bijdrage aan onze energiehonger maar dat betekent wel dat het aantal molens de komende decennia flink zal toenemen. De Noordzee is straks ons 'nieuwe Slochteren'. Overal staan metershoge windmolens en die zie je ook vanaf het strand. 

Zonneenergie
Van de zonnepanelen op daken van huizen en bedrijfshallen heb je weinig last maar in de wei staan straks zonnepanelen in plaats van koeien en dat is toch even wennen. En ook geothermie laat het landschap niet onberoerd. Maar overschakelen op 'all electric' heeft grote gevolgen.

Electra
Het bestaande electriciteitsnetwerk is bij lange na niet toereikend om aan de toekomstige vraag te voldoen. Om dat netwerk 'robuust' te maken zullen er voetbalvelden vol met verdeelstations bijgebouwd moeten worden. En extra hoogspanningskabels zijn noodzakelijk.

Lees ook: grote zorgen over komst transformatorstation rijsenhout; er wordt een spel met ons gespeeld

Straks zijn we afhankelijk van wind en zon maar ook van waterstof en aardwarmte. "We zullen altijd een mix van maatregelen moeten gebruiken", zo zegt planoloog Ton Bossink. En daar hoort ook bezuinigen bij want; "Alles wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken". 

Foto: