Ga naar Content
Noord-Holland

Interview met jarige Youp van 't Hek: "Volgens mij ben ik nog geen oude mopperkont"

28 februari 2019, 10.03 uur · Aangepast 28 februari 2019, 11.23 uur
Door: · Foto: ANP

Youp van 't Hek is vandaag 65 geworden. NH Radio sprak tijdens De Ochtendshow met de bebrilde cabaretier over zijn verjaardag, oude mopperkonten en de nieuwe generatie cabaretiers .

Youp, gefeliciteerd met je verjaardag. Is het al tijd om een oude mopperkont te worden?
"Nog niet. En als ik naar mijn zalen luister heb ik ook het idee dat ik nog volledig meedraai. Ze komen nog in groten getale naar mijn shows en verlaten deze ook nog met een glimlach. Nee, volgens mij ben ik nog geen oude mopperkont."

Ben je daar wel bang voor? Je hebt je vaker uitgelaten over de angst voor het ouder worden.   
"Het is een kwestie van bijblijven. Ik word altijd rondgereden door studenten van begin twintig en die praten mij bij. Dus ik weet nog wat de drugs tegenwoordig kosten, hoor wat er allemaal op feestjes gebeurt en begrijp ook hoe Tinder werkt. Ja, ik ben nog aardig op de hoogte." 

Lees ook: Youp van 't Hek krijgt Edison Oeuvreprijs

Hoe is het om in de huidige tijdsgewricht cabaretier te zijn?
"Ik vind het wel interessant. Vooral omdat mensen steeds meer op mijn woorden gaan letten en ik daardoor steeds minder. Gisteren werd ik bijvoorbeeld geïnterviewd door iemand die mij aanviel over een column die ik had geschreven. Ik heb hem geprobeerd uit te leggen dat het ironie was. Maar dat kwam er niet in. Hij reageerde met: 'ja, maar het staat er wel'. Ik dacht: nu moet ik heel snel stoppen of hij."

Waar ging die column over?
"Dat ging over onze grote vriend Ronaldo die met een grote erectie door zijn hotelkamer liep. Ja, je wilt ook scoren met zoiets. Dat mensen dat dan niet snappen. Ach, we gaan lekker door. Ik heb gelukkig volle zalen met mensen die wel begrijpen wat ik bedoel."

Lees ook: Youp van 't Hek verzorgt oudejaarsconference

Om welke jonge cabaretiers kan jij zelf lachen?
"Ik kan heel hard lachen om Daniël Arends. Waar ik ook heel benieuwd naar ben is de nieuwste van de Partizanen. Ik heb prachtige recensies gelezen en vind hun werk slim, grappig en ze zetten ook echt iets neer. Ik ben groot liefhebber van Jochem Myjer, wat weer een hele andere tak van cabaret is. Ik hou ook erg van Claudia. Of van mijn eigen generatie Herman Finkers. Ik kom graag in het theater en heb eigenlijk altijd een leuke avond." 

En als je het een keer niet leuk vindt?
"Dat zeg ik dan zacht tegen mijn vrouw in de auto op de terugweg, maar verder houd ik mijn kritiek graag voor mijzelf. Ik weet hoe moeilijk het vak is." 

Youp, bedankt voor je tijd op deze speciale dag. Neem een taartje op jezelf en een fijne verjaardag!
"Ik probeer juist, op aanraden van mijn cardioloog, af te vallen. Ik wil natuurlijk wel dat jullie mij over tien jaar weer kunnen bellen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!