Ga naar Content
Noord-Holland

Youp van 't Hek krijgt Edison Oeuvreprijs

3 februari 2014, 10.28 uur
Door: · Foto: Bob Bronshoff

AMSTERDAM Cabaretier Youp van 't Hek heeft de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst ontvangen. Hij kreeg de prijs maandag tijdens de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM.

De prijs is Van 't Hek toegekend "voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek", liet de Edison Stichting weten.

Volgens de stichting heeft de prijsuitreiking van maandag te maken met een reeks mijlpalen in het leven van Van 't Hek: "60e verjaardag, 50 jaar liefde voor cabaret, 40 jaar door het leven als Youp, 30 jaar geleden zijn doorbraak, 20 jaar zijn eigen impresariaat 'Hekwerk', 200ste voorstelling in Carré en net zijn 30e album uit."

De cabaretier begon zijn carrière in 1973 met de oprichting van Cabaret NAR. In 1983 stond hij voor het eerst solo op de planken met Man Vermist. Er volgden vele shows, waaronder zeven oudejaarsconferences. Zijn laatste theatershow heette Wigwam. Dit jaar speelt Van 't Hek met Thomas Verbogt een voorstelling met literaire verhalen. Voor volgend jaar staat een nieuwe theatervoorstelling op het programma. Verder verzorgt hij een wekelijkse column in NRC Handelsblad.

De oeuvreprijs die hij maandag ontving, is zijn vijfde Edison.