Ga naar Content
Haarlemmermeer

Leerkracht Hoofddorpse school op non-actief om 'beledigen van profeet Mohammed'

26 februari 2019, 11.41 uur · Aangepast 26 februari 2019, 12.25 uur
Door: · Foto: Google Streetview

Een medewerker van het Hoofdvaart College in Hoofddorp is door de schoolleiding voor onbepaalde tijd geschorst omdat hij de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Leerlingen hadden hierover een klacht ingediend bij de directie.

Dat schrijft De Telegraaf.

De medewerker is techniekinstructeur op de vmbo-school in Hoofddorp en heeft in gesprek met het dagblad anoniem gereageerd op het voorval. Volgens hem zou hij tijdens de les hebben opgevangen hoe een leerlinge tegen haar klasgenoot had gezegd 'dat haar moeder mij 'haram', ofwel vies, vindt'.

Anoniem
De schoolmedewerker zou haar hierop hebben aangesproken en in de pauze stonden ineens andere scholieren om hem heen en riepen 'op hoge toon dat ik de profeet beledigd zou hebben', tekent De Telegraaf op uit de mond van de geschorste techniekinstructeur, die anoniem wil blijven.

Een aantal leerlingen diende vervolgens een klacht in bij de directeur van de school en deze besloot naar aanleiding hiervan de instructeur 'tijdelijk vrij te stellen van zijn werkzaamheden'. 

Lees ook: Onderwijsassistent geschorst na viraal gaan nekvel-incident op vmbo Heemskerk

Pedofiel
In de schorsingsbrief van de directeur staat waar de vermeende belediging van profeet Mohammed over gaat. 'U heeft gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van acht als pedofiel wordt gezien', valt te lezen, maar de geschorste medewerker ontkent dit gezegd te hebben. 

"Ik ben zelf christen en weet hoe belangrijk het geloof is. Ik respecteer ieders geloof en zou me nooit beledigend uitlaten, ook niet over de islam." Toch is de schorsing door scholenkoepel Dunamare Onderwijsgroep met maximaal drie maanden verlengd.

Lees ook: Uitnodiging school voor gesprek nekvel-docent: "Ik had excuus verwacht"

Mediation
Op hun website reageert de scholenkoepel dat uit het gesprek dat heeft plaatsgevonden tussen de geschorste medewerker en het bestuur 'duidelijk is geworden dat het onderling vertrouwen over en weer in ernstige mate beschadigd is'. Daarom is er vanuit Dunamare Onderwijsgroep een voorstel gedaan tot een mediationtraject, maar de geschorste medewerker heeft inmiddels een klacht ingediend bij de onafhankelijke Commissie van Onderwijsgeschillen. Op 21 maart is er een hoorzitting.

Uniek
De Algemene Onderwijsbond AOb heeft nog niet eerder meegemaakt dat een leraar op non-actief is gesteld wegens een geloofskwestie. Dat zegt een woordvoerster van de lerarenvakbond naar aanleiding van de berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de AOb verdient de leraar juridische bijstand. "Als je iemand buitenspel zet is het vaak heel moeilijk om terug te komen'', aldus de zegsvrouw.

Het Hoofdvaart College was niet bereikbaar voor commentaar. Dunamare Onderwijsgroep laat weten 'geen inhoudelijke mededelingen meer te doen over deze kwestie'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!