Ga naar Content

Wilco (49) uit Naarden onderweg naar top Mount Everest voor persoonlijke zoektocht

Op 5 april vertrekt Wilco Dekker naar de Himalaya om zijn droom te verwezenlijken: de top van de Mount Everest bereiken. De beklimming is voor 49-jarige technologie-strateeg uit Naarden een persoonlijke zoektocht naar wie hij is en waar hij voor staat.

Als het Dekker lukt om de 8.848 meter-hoge top van de Mount Everest te bereiken, is hij de 26e Nederlander die op 'het dak van de wereld' heeft gestaan. Maar daar doet Dekker het niet voor. "Hoe mooi is het als je overal om je heen kijkt en er niets hoger is dan het punt waar jij je nu bevindt. Ik wil dat niet van een ander horen die dat heeft meegemaakt. Ik wil graag zelf voelen hoe het is", vertelt hij tegen NH Nieuws.

Lees ook: Haarlemmer is eerste man met MS op Mount Everest: 'Ik heb op de top van de wereld gestaan'

Dekker bereidt zich al maanden lichamelijk en mentaal voor op de beklimming. Wekelijks loopt hij met een volgeladen rugzak 80 keer een lange trap op en neer bij de Stichtse Brug op de grens van Flevoland en Noord-Holland. Maar ook kan je hem tegenkomen op het strand, als hij van IJmuiden naar Bloemendaal heen en weer loopt. Behalve een volle rugzak sleept hij hierbij ook nog een grote autoband achter zich mee.

Naast de vele uurtjes training heeft Dekker ook nog een drukke baan als technologie-strateeg bij een groot telecombedrijf. Hierdoor weet Dekker als geen ander hoe technologische ontwikkelingen ons leven bepalen. In de bergen leert Dekker een andere kant van zichzelf kennen.

"Daar ben je weer echt mens. Alle keuzes die je daar maakt, maak je zelf. En dat maakt me een gelukkiger mens. Ik leef niet het leven van een ander, die mij vertelt wat ik moet doen. Ik doe het allemaal zelf", aldus Dekker.

Anderen inspireren
Met zijn beklimming hoopt Dekker ook anderen te inspireren om hun dromen na te jagen. "Ik denk dat heel veel mensen niet beseffen wat ze kunnen bereiken als ze aan iets beginnen dat buiten hun comfortzone ligt", vertelt Dekker vol overtuiging. "De angst die je van te voren hebt om uit je comfortzone te stappen, die krijg je meer dan dubbel terug als je het alleen maar onderneemt."