Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemmer is eerste man met MS op Mount Everest: 'Ik heb op de top van de wereld gestaan'

20 mei 2016, 15.27 uur
Door: · Foto:

HAARLEM De Haarlemse Niels van Buren is de eerste man met MS (multiple sclerose) die de Mount Everest heeft beklommen. Twee maanden geleden begon hij aan zijn extreme tocht en vandaag heeft hij de top bereikt.

"Ik wist van tevoren dat het een bizarre tocht zou worden, maar op de extremen die ik heb meegemaakt kan niemand zich voorbereiden", vertelt Niels vandaag op de website van stichting Mission Summit. Niels heeft zich bijvoorbeeld geweerd tegen zuurstofgebrek en extreme weersomstandigheden. Het was nog heel even spannend of Van Buuren wel kon starten omdat hij nog last had van tintelingen in zijn voeten.

MS
Niels werd zes jaar geleden, op zijn dertigste, gediagnosticeerd met de zenuwziekte MS. Bij de pakken neer zitten deed hij duidelijk niet. In plaats daarvan besloot hij om de Mount Everest te gaan beklimmen om daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. 

Lees ook: Haarlemmer Niels eerste MS-patiënt die Mount Everest beklimt

"Langzaam komt het besef dat ik op de top van de wereld heb gestaan. Ik weet niet wat de toekomst me gaat brengen, want er is nog zo veel onbekend. MS blijft een onvoorspelbare ziekte. Juist daarom ben ik er trots op dat het me nu is gelukt. Zolang ik het nog kan zal ik me blijven inzetten voor een wereld zonder MS."

Lees ook: Haarlemse collega's beklimmen Kilimanjaro voor Warchild: "Je weet niet wat de berg met je doet"