Ga naar Content

Monument onthuld voor omgekomen honden: "Vergeten doe je het nooit"

Het was een emotionele dag bij dierenopvang De Hondenbus in Zuidoostbeemster. Daar werd vanmiddag een monument onthuld voor de zeven honden die een maand geleden omkwamen bij een felle brand.

"Wij hopen met het monument het verdriet enigszins te kunnen verzachten en we zijn met zijn allen heel erg trots op wat hier is neergezet." Eigenaar Amos van den Berg sprak tientallen betrokkenen toe, vlak voor de onthulling van het momument. Niet alleen baasjes van de omgekomen honden waren aanwezig, maar ook familieleden en mensen uit het dorp.  

"Heel mooi"
Samen met initatiefnemer Marco Brands onthulde Amos het monument. Het is een houten bord met de namen en foto's van de zeven honden. De baasjes reageerden ontroerd toen ze het eerbetoon zagen. "Ik vind het een heel mooi monument", vertelt een van de aanwezigen. "Ik vind het heel mooi dat hij zwart wit is en die honden komen zo mooi uit met z'n allen." concludeert ze. Een ander baasje is het ermee eens: "Prachtig hoe ze het hebben samengevoegd. Heel mooi." 
 
Rollercoaster aan emoties
Eind januari brandde het hondenpension van Amos volledig af. Eén hond kon nog gered worden, maar zeven andere honden helaas niet. Na de brand kwam er al snel van alle kanten hulp. De opvangeigenaar is nog steeds overweldigd door alle steun: "Het is een rollercoaster geweest met heel veel emoties, gevoelens, maar ook een heel warm gevoel van iedereen. Eigenlijk heb ik niet eens tijd gehad om het allemaal te verwerken."
Doneeractie
Marco Brands startte na de brand een doneeractie en zie tot nu toe 12.000 euro heeft opgeleverd. Daarmee kon binnen een week een nieuw pension worden gebouwd, daarnaast was er geld voor dit gedenkteken. Hij is erg tevreden met het eindresultaat: "De natuur van het hout zit erin, de zwart/wit print van de gebeurtenis. De honden krijgen een gezicht bij de gebeurtenis. Dat was iets wat ik heel graag wilde neerzetten met het monument." Brands ontwierp het monument aan de hand van ingestuurde foto's van de honden.
"Een groeve die diep van binnen zit"
Voor Amos zelf blijft het moeilijk om de gebeurtenis een plekje te geven. "Vergeten doe je het nooit. Dit is echt een groeve die diep van binnen zit. Ik hoop dat het langzaam aan kan slijten en dat ik het een goed plekje kan geven", besluit hij emotioneel. 
 
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!