Ga naar Content
Gooi

Opheldering gevraagd om uitspraak gedeputeerde dat fusie Wijdemeren toch door moet gaan

21 februari 2019, 21.59 uur · Aangepast 21 februari 2019, 22.59 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws / Gemeente / CDA

"De storm rondom de gedwongen herindelingen is nog maar net gaan liggen en nu komt gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) met de uitspraak dat we alsnog moeten fuseren." CDA-Statenlid Wilma van Andel is niet blij met die plotselinge uitspraken en wil opheldering.

Het fusieproces van de gemeenten in 't Gooi is vorig jaar gestopt, nadat Den Haag had besloten een nieuw beleid in te stellen. Met deze beslissing werden de gemeenten niet langer in onzekerheid gelaten.

Lees ook: Wijdemeren 'verbijsterd' door uitspraken gedeputeerde: "Provincie niet op de hoogte"

Gedeputeerde Jack van der Hoek zei eerder deze week in een gesprek met NH Nieuws echter dat Wijdemeren binnen anderhalf jaar met een oplossing moet komen en dat het anders alsnog gedwongen moet fuseren met Hilversum. Met deze uitspraak bereikt Van der Hoek dus precies het tegenovergestelde. "Wij willen weten wat hij hiermee bedoelt", aldus Van Andel. 

Verbeteringen
De provincie mag alleen ingrijpen als een gemeente door het ijs zakt. D66-gedeputeerde Van der Hoek beweert dat het beter is om al eerder afspraken te maken. Dat doet volgens het CDA geen recht aan de goede stappen die de gemeente Wijdemeren eerder heeft gezet. Er wordt hard gewerkt aan verbetering van de bestuurskracht. De gemeente krijgt binnenkort ook weer een vaste burgemeester.

Het Rijk heeft onlangs gesteld dat het niet aan provincies is om fusies op te leggen, maar dat fusies vooral van onderop moeten komen. Daar past deze uitspraak van Van der Hoek dus niet bij, schrijft het CDA op hun website. 

Van Andel gaat Van der Hoek in de Statenvergadering van 4 maart om opheldering vragen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!