Ga naar Content

Pleegouders werven met een VR-bril: "De vraag komt daardoor echt binnen"

Een nieuwe campagne om pleegouders te werven is vandaag van start gegaan. Dit keer geen spotjes op radio en tv, maar met een 'virtual reality'-beleving door een VR-bril. "De vraag 'wil jij ook pleegouder zijn?' komt daardoor echt binnen", zo vertelt een bezoeker.

De virtual reality-campagne reist de komende tijd langs scholen en organisaties. "Met de VR-bril op sta je op het schoolplein bij de Luizenmoeder", vertelt Maaike Maas van Spirit, initiatiefnemer van de campagne. "Er komt een moeder met pleegkind het plein opgelopen en dan ontstaat er een gesprek, onder andere over de vooroordelen." 

Lees ook: 't Gooi schreeuwt om pleegouders: "Wie wil huis en hart openstellen?"

Met de virtual reality-beleving hoopt de organisatie nieuwe pleeggezinnen te vinden en te werven. "Het is zwaar, maar leuk," vertelt pleegvader Joram Frank bij de kick-off van de campagne. Met zijn partner zorgt hij voor twee pleegkinderen, maar een held voelt hij zich zeker niet. "Nee hoor. Vooral die kinderen zijn dapper, dat ze in een ander gezin opnieuw durven te beginnen."

'Niet meteen voor altijd'
Ook in Noord-Holland zijn pleegouders hard nodig. "En dat hoeft niet meteen voor altijd te zijn," zegt Mieke Verschure uit, directeur specialistische zorg bij Spirit. "Het mag ook alleen voor de weekenden of voor crisisopvang. Ook als alleenstaande of 65-plusser ben je bij ons van harte welkom."

Lees ook: Op zoek naar een pleeggezin voor Erik (11) "We hopen een goede plek voor hem te vinden"

Martine Colijn vangt al jaren kinderen op in huis. "We hebben er de ruimte voor. In twintig jaar tijd hebben we nu meer dan 140 kinderen opgevangen." Ze biedt de kinderen structuur en ritme. "En dan zie je ze weer opbloeien, naar school gaan, lekker sporten."

Vooroordelen 
Behalve veel bewondering zijn er ook veel vooroordelen over het pleegouderschap. Bekijk het fragment hieronder, waarin enkele pleegouders en professionals uitleggen welke vooroordelen het hardnekkigst zijn.  

Vooroordelen over het pleegouderschap: "Je hoeft niet 24/7 thuis te zijn" - NH Nieuws

Het is niet eenvoudig, maar wel heel waardevol, zeggen meerdere pleegouders. "In het begin is het lastig je weg vinden tussen alle zorg-organisaties", vertelt pleegvader Remco Schmieman. "Als pleegouder moet je echt de regie nemen." Of hij ooit spijt heeft van zijn keuze om pleegouder te worden? "Nee, zeker niet. Ik heb nu al weer zin om naar huis te gaan en ze weer te zien."

Twijfel je nog of je pleegouder wilt worden? In het fragment hieronder legt de doorgewinterde pleegmoeder Martine Colijn welke stappen je kunt zetten en waar je op moet letten. 

Pleegmoeder Martine Colijn: "Kinderen gewoon een thuis bieden" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!