Start van hoofdcontent

VELSEN-NOORD

nl

Op zoek naar een pleeggezin voor Erik (11): "We hopen een goede plek te vinden"

30 juni 2017, 17.00 uur · Aangepast 1 juli 2017, 12.31 uur · Foto: Shutterstock / De jongen op de foto is niet Erik

VELSEN-NOORD Erik is 11 jaar, verloor zijn moeder toen hij acht was en zijn vader heeft niet lang meer te leven. Door de zware jeugd die hij heeft gehad draagt hij ook nog eens een emotioneel 'rugzakje'. Door een nieuwe, heel specifieke manier van pleeggezinnen werven wordt voor hem hopelijk een nieuw thuis gevonden.

Cindy Boonstra werkt in de regio Haarlem bij Kenter Jeugdhulp en is zelf ook pleegmoeder. "We werven altijd al gezinnen, maar nu doen we het andersom: we proberen specifiek voor één kind een plek te vinden", legt Boonstra uit. "Dat doen we door langs te gaan bij scholen, sportclubs, flyers uit te delen en informatieavonden te organiseren."

Jeugdhulp maakt een profielschets van het kind en zoekt daarbij een passend gezin. "In het geval van dit jongetje is er behoefte aan een stabiel (eenouder)gezin dat samen met zijn vader voor hem kan zorgen en Erik* opvangt na het verlies", vertelt Boonstra. "Emotioneel is hij niet erg ontwikkeld, dus als ouder kun je weinig van hem verwachten. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan."

Problemen in de pleegzorg
In 2016 meldde zich in Nederland 15% minder pleeggezinnen aan dan het jaar ervoor. Pleegzorg Nederland luidde gisteren de noodklok. Kinderen die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen, hebben deze ouders nodig. Maar dan moeten ze er wel zijn.

Lees ook: Te weinig pleeggezinnen in Noord-Holland

"In principe is iedereen geschikt om pleegouder te worden, maar er gaat wel heel wat aan vooraf", aldus Boonstra. "Je wordt gescreend en dan is er hopelijk een kind dat precies nodig heeft wat dat gezin kan bieden. Het belangrijkste is dat je het kind los ziet van zijn gedrag, geduld hebt en niets verwacht." 

In gesprek
Boonstra: "Als mensen geïnteresseerd zijn gaan we heel graag met ze in gesprek. We hopen dat we door deze specifieke manier van werven een thuis vinden voor kinderen zoals hij en dat er meer aandacht komt voor het tekort in de pleegzorg."

Op donderdag 6 juli is er om 20.30 uur een informatieavond in buurthuis De Stek in Velsen-Noord. Bekijk hier de flyer met meer informatie.

*De naam en foto van de jongen zijn gefingeerd.