Ga naar Content
IJmond

Fraudezaak bij Velsense vrijwilligersclubs dijt uit: penningmeester sluisde twee ton weg

15 februari 2019, 09.55 uur · Aangepast 15 februari 2019, 10.50 uur
Door: Pieter van den Akker · Foto: NH Nieuws

De fraudezaak rond de penningmeester die meerdere maatschappelijke organisaties in Velsen heeft opgelicht, wordt groter en groter. Het bedrag dat hij heeft weggesluisd loopt richting de twee ton en ook ondernemersclub MKB IJmond is het slachtoffer geworden van zijn praktijken. Dat bevestigt de advocaat van de organisaties, Michel Moeijes.

Twee weken geleden wist NH Nieuws al te melden dat de penningmeester, een 56-jarige Santpoorter, zijn slag had geslagen bij Oranjevereniging Santpoort, omroep RTV Seaport en de Rotary Velsen. Nu is duidelijk dat hij ook MKB IJmond heeft gedupeerd. 

'Echt heel erg'
Advocaat Moeijes, die de afgelopen weken heeft gewerkt aan een uitgebreide aangifte, kan de exacte hoogte van het weggesluisde bedrag nog niet vaststellen. Wel is hem duidelijk geworden dat de eerste schatting nog aan de voorzichtige kant was. "Het is echt heel erg. Het lijkt richting de twee ton te gaan."

Lees ook: Grote fraudezaak schrikt maatschappelijke organisaties Velsen op: penningmeester sluisde vermogen weg

Moeijes doet over twee weken aangifte bij de politie, kondigt hij aan. Dan is het voorbereidende werk afgerond, dat de kans moet vergroten dat de politie de zaak succesvol kan oppakken. 

Terugbetalingen
Tot nu toe heeft de frauderende Velsenaar duizend euro terugbetaald, vervolgt Moeijes. Dit terwijl met hem afgesproken is dat hij maandelijks 2.500 euro overmaakt. Inmiddels is er volgens Moeijes beslag gelegd op zijn woning in Santpoort-Noord. "Linksom of rechtsom zal er wel geld terugkomen. Maar hoeveel...? Ik durf het niet te zeggen. Ik weet ook niet hoeveel crediteuren er zijn."

Lees ook: Wethouder over grote fraudezaak in Velsen: "Ernstig, want voornamelijk vrijwilligers"

Dubieuze overboekingen
De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen toen de organisaties, die worden gerund door vrijwilligers, opmerkten dat de kas plotseling leeg was. In eerste instantie werd nog uitgegaan van de betrouwbaarheid van de penningmeester, maar dat veranderde toen er 'dubieuze overboekingen' werden geconstateerd.

💬 Whatsapp ons!
Tips? Mail naar: pieter.vandenakker[at]nhnieuws.nl. Of stuur een appje naar 0630093003!